Irak otkrio 50 tisuća "nepostojećih" vojnika: Zbog plaćenih neradnika ugrozila se borba protiv IS-a

Foto: FAH

NOVA iračka vlada otkrila je 50.000 "nepostojećih vojnika", odnosno pripadnika oružanih snaga koji primaju plaću ali se ne pojavljuju na dužnosti, što je ubrzalo raspad iračke vojske tijekom napredovanja džihadističke skupine Islamska država sredinom godine.

Imena "vojnika duhova" otkrivena su tijekom istrage što ju je naredio predsjednik vlade Haidar al-Abadi nakon što je u rujnu stupio na dužnost, izjavio je njegov glasnogovornik Rafid Jaburi.

"Vojnici duhovi" su muškarci na platnom popisu vojske koji svojim nadređenim časnicima daju dio svoje plaće, a za uzvrat se ne pojavljuju na dužnosti, pri čemu se njihovi zapovjednici bogate a vojska gubi snagu.

"Tih 50.000 vojnika otkriveno je nakon intenzivnog pregledavanja vojnih spisa i pokrenut će se široka istraga kako bi se stalo na kraj toj pojavi i svakoj drugoj vrsti korupcije", rekao je Jaburi.

Mjesni dužnosnici u Mosulu izjavili su da je grad u napadu Islamske države u srpnju trebalo braniti 25.000 vojnika, a u stvarnosti ih je bilo najviše 10.000. Islamisti su preuzeli grad praktički preko noći.

Sjedinjene Američke Države, koje su potrošile milijarde dolara u pokušaju osposobljavanja iračke vojske prije nego što su se povukle iz Iraka 2011., poslale su vojne savjetnike u Irak kako bi ih uvježbavale za borbu protiv Islamske države koja sada nadzire najvećio dio sjevernog i zapadnog dijela zemlje.

Pročitajte više