Irak službeno zatražio američke zračne udare, Obama pod pritiskom

Foto: Hina

IRAČKI premijer Nouri al-Maliki u srijedu je obećao da će slomiti ofenzivu džihadista koji su u posljednjih deseta dana zauzeli veće dijelove Iraka i kreću prema Bagdadu.

Maliki je obećao da će se njegove snage još snažnije suprotstaviti džihadistima, nakon što su ih oni na početku ofenzive potisnuli. Sunitska Saudijska Arabija upozorava na potencijalni građanski rat, a susjedni šijitski Iran tvrdi da će poduzeti sve što može da bi se zaštitila sveta šijitska islamska mjesta u Iraku.

SAD je poručio da će razmotriti sve opcije da bi pomogle svojim saveznicima. Među njima su i udari iz zraka.

"Učinit ćemo sve da bismo se suprotstavili terorizmu i skršili zavjeru", rekao je u govoru na državnoj televiziji Maliki, na vlasti od 2006.

"Povlačenje nije poraz", kazao je i dodao da su iračke oružane snage ponovno preuzele inicijativu, uspjele zaustaviti eskalaciju sukoba te da su još snažnije "udarile" na džihadiste Islamske države u Iraku i na Levantu (ISIL).

Obama ne isključuje ništa osim kopnenih postrojbi

Američki predsjednik Barack Obama i dalje razmatra načine kako odgovoriti na napredovanje sunitskih džihadista u Iraku i ne isključuje niti jednu opciju osim slanja kopnenih postrojbi, objavila je u srijedu Bijela kuća

"Jedino što predsjednik isključuje je slanje američkih postrojbi u borbu u Irak, ali i dalje razmatra druge opcije", naglasio je glasnogovornik američke vlade Jay Carney.


Prema navodima nekoliko američkih medija, Bijela kuća bi mogla odustati od američkih udara borbenim zrakoplovima zbog teškog identificiranja meta na terenu.

Odbivši se izjasniti o datumu kad bi Obama mogao donijeti odluku, Carney je naglasio da se i dalje razmatraju razne opcije.

Irački ministar vanjskih poslova Hošjar Zebari objavio je da je njegova zemlja tražila od Sjedinjenih Država zračne udare protiv džihadista.

Predsjednik Obama bi u srijedu poslijepodne u Bijeloj kući trebao primiti čelnike Kongresa kako bi s njima razmotrio situaciju u Iraku. Nekoliko republikanskih čelnika zahtijeva brze zračne napade na borce ISIL-a.

Bivši američki potpredsjednik Dick Chaney u srijedu je u Wall Street Journalu ukazao na "urušavanje Obamine doktrine" i naveo da je kaos koji vlada u Iraku izravni rezultat vanjskopolitičkih izbora američkog predsjednika.

Irak službeno zatražio američke zračne udare

Sunitski džihadisti u srijedu su izveli napad na glavnu iračku rafineriju, 9. dana ofenzive tijekom koje su osvojili nekoliko regija, ali iračke vlasti obećale su pobjedu protiv "terorista" i službeno zatražile američke zračne udare na pobunjenike.


Premijer Nuri al-Maliki rekao je da vladine snage pokušavaju zaustaviti napredovanje džihadista Islamske države Iraka i Levanta (ISIL), nakon što su ih oni natjerali na uzmak prvih dana ofenzive pokrenute 9. lipnja.

Irački ministar vanjskih poslova Hošjar Zebari objavio je da je njegova zemlja tražila od Sjedinjenih Država zračne udare protiv džihadista.

"Na temelju sigurnosnog sporazuma koji ima sa Sjedinjenim Američkim Državama, Irak je službeno zatražio od Washingtona da pokrene zračne udare na terorističke skupine", rekao je Zebari u Džedi.

Šijitski Iran, koji podupire Malikijevu vladu, uvjetovao je moguću suradnju sa SAD u Iraku uspješnim okončanjem nuklearnih pregovora.

S druge strane, sunitska Saudijska Arabija, koja optužuje Malikija da je doveo Irak do ruba ponora, upozorila je da bi "građanski rat" destabilizirao cijelu regiju, a Ujedinjeni Arapski Emirati su opozvali svog veleposlanika u Bagdadu, kritizirajući "vjersku" politiku iračke vlade.

U Velikoj Britaniji, zemlji koja je uz SAD sudjelovala u invaziji na Irak 2003., premijer David Cameron je rekao da džihadisti planiraju i napad na Veliku Britaniju te da njegova zemlja neće dopustiti osnivanje "ekstremističkog islamističkog režima" u Iraku.

Obama pozvao čelnike Kongresa na sastanak o Iraku

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je čelnike Zastupničkog doma i Senata da u srijedu dođu u Bijelu kuću kako bi razgovarali o Iraku, kazao je čelnik republikanske frakcije u Senatu senator Mitch McConnell.


Na sastanak su, osim njega, pozvani i čelnik frakcije većinske Demokratske stranke u Senatu Larry Reid, predsjednik Kongresa John Boehner i predsjednica frakcije demokrata u Kongresu Nancy Pelosi, kazao je McConnell u utorak novinarima na Capitolu.

Neimenovani dužnosnik Bijele kuće potvrdio je sastanak, opisujući ga kao Obamine "kontinuirane konzultacije" sa čelnicima Kongresa o vanjskopolitičkim pitanjima, uključujući Irak.

Republikanski zastupnici izrazili su nadu da će predsjednik Obama iznijeti konkretan plan za Irak.

"Uložili smo godine, velike svote novca i – što je najvažnije – tisuće američkih života kako bismo unaprijedili sigurnost u Iraku i kako bi Amerika bila sigurnija. Rasipanje te ostavštine bilo bi tragična pogreška", kazao je Boehnerov glasnogovornik Michael Steel.

Dužnosnici u Obaminom kabinetu održali su niz tajnih brifinga za zastupnike u Kongresu o stanju u Iraku u sklopu zaokruživanja strategije za rješavanje krize u toj zemlji.

Čelnici Kongresa istaknuli su ipak da predsjednika Obamu zakoni ne obvezuju da traži dozvolu od Kongresa za poduzimanje konkretnih poteza.

Sunitski gerilci napali najveću iračku rafineriju


Sunitski gerilci napali su u srijedu strojnicama i minobacačima najveću iračku rafineriju nafte smještenu u Baidži na sjeveru zemlje, objavile su iračke službe sigurnosti i zaposlenici rafinerije.

Napad je na dva od tri glavna ulaza počeo u četiri ujutro, što je tri ujutro po srednjoeuropskom vremenu.

Jedna je minobacačka granata pogodila skladište rezervnih dijelova iz kojega sad kulja gust dim, javlja Reuters. U utorak su iz te rafinerije evakuirani strani državljani, jer su se snage sigurnosti pripremale za napad.

Rafinerija je na udaru od prošloga tejedna kad je počela sunitska ofenziva na sjeveru Iraka.

U Iraku oteto 40 indijskih građevinaca

Četrdesetorica indijskih građevinskih radnika oteta su iz iračkoga grada Mosula koji je u rukama sunitskih gerilaca, ali još nitko nije tražio otkupninu za njih, a ne zna se ni gdje su, objavilo je u srijedu indijsko ministarstvo vanjskih poslova.

Glasnogovornik Syed Akbaruddin rekao je da vlasti ne znaju tko stoji iza otmice. Većina otetih potječe iz sjevernoindijske savezne države Punjaba, a rade za bagdadsku kompaniju tarik Nur Al Huda.

"Crveni polumjesec potvrdio nam je da je oteto četrdeset indijskih građevinaca", rekao je Akbaruddin novinarima.


Po njegovim riječima, stotinjak indijskih radnika, među kojima 46 medicinskih sestara, živi u područjima koje je osvojila Islamska država Iraka i Levanta (ISIL), a Indija je s većinom u kontaktu. Službeni New Delhi poslao je visokog izaslanika u Bagdad kako bi olakšao repatrijaciju.

Crveni polumjesec stupio je u kontakt s medicinskim sestrama i pruža im potporu. One su u Tikritu koji drže suniti. Uglavnom su u bolnici u kojoj rade. One koje su govorile za indijske medije kažu da njeguju ljude stradale u uličnim borbama.

Sunitski gerilci preuzeli su i veći dio najveće iračke rafinerije nafte u Baijiju na sjeveru zemlje, potvrdio je u srijedu jedan predstavnik rafinerije.

"Gerilci su uspjeli prodrijeti u rafineriju. Sad drže proizvodni pogon, upravnu zgradu i četiri nadzorna tornja. To je 75 posto rafinerije", reka je. Po njegovim riječima, još traju borbe sunitskih pobunjenika sa snagama sigurnosti uz glavnu kontrolnu prostoriju.

Saudijska Arabija upozorava na građanski rat u Iraku

Saudijski ministar vanjskih poslova princ Saud Al-Fajsal upozorio je u srijedu na "građanski rat" u Iraku koji bi destabilizirao čitavu regiju.


"Iznimno opasno stanje u Iraku nosi naznake građanskog rata čiji se razvoj ni posljedice po regiju ne mogu predvidjeti", upozorio je šef diplomacije sunitske monarhije.

Princ Saud, koji je održao govor na otvaranju sastanka Organizacije za islamsku suradnju u Džedi, nanovo je osudio "vjersku politiku i politiku isključenja" sunita iračkog premijera Nurija al-Malikija.

Iračka vlada optužila je u utorak Saudijsku Arabiju da financijski podržava sunitske pobunjeničke skupine koje vode ofenzivu u Iraku te da se svrstava na stranu "terorizma".

S druge strane, Saudijska Arabija optužila je Malikija da je doveo Irak na rub zbog njegova isključivanja sunita.

Sunitski pobunjenici, pripadnici skupine Islamska država Irak i Levanat (ISIL) prošlog su tjedna preuzeli kontrolu nad drugim po veličini gradom Mosulom, te velikim dijelom pokrajine Niniva, Tikritom i dijelovima pokrajine Salahedin, Dijala i Kirkuk.

Pročitajte više