Iran najavio velika nuklearna postignuća



IRANSKI predsjednik Mahmud Ahmadinedžad govoreći na skupu u Teheranu povodom obilježavanja 33. godišnjice islamske revolucije, najavio je da će Iran u narednih nekoliko dana objaviti svoja "velika" nuklearna postignuća.

Na Trgu slobode u Teheranu Ahmadinedžad je rekao kako će "u skoroj budućnosti sve potrebe iranskog naroda biti zadovoljene zbog postignuća njihovih nuklearnih znanstvenika".

"Uz božju milost, svijet će za nekoliko dana svjedočiti inauguraciji velikih postignuća u nuklearnom sektoru", kazao je Ahmadinedžad te nastavio govoreći kako zapadne sile koriste nuklearno naoružavanje kao izliku dok se zapravo "protive razvoju iranskog naroda".

"Zapad kaže da želi pregovarati. Mi smo spremni za razgovore, ali oni se moraju odvijati prema pravilima mira i poštovanja", rekao je Ahmadinedžad , a prenosi BBC.

Nije precizirao kakva postignuća, ali je rekao da Iran više nikad neće morati zaustaviti programe za obogaćivanje urana.

Također je obećao da Iran nikad neće popustiti zapadu ako zapadne sile nastave "koristiti jezik sile i uvrede".

Prošlog je tjedna američki predsjednik Barack Obama kazao da će SAD tijesno surađivati s Izraelom kako bi spriječili Iran u razvijanju nuklearnog oružja. Obama je izjavio da je izraelska vlada s razlogom zabrinuta oko iranskog nuklearnog programa.

Podsjetimo, Amerikanci nemaju nikakve dokaze da Iran razvija nuklearno oružje, a Iran tvrdi da je njihov nuklearni program mirovan.

Pročitajte više