Iran otvorio natječaj za karikature koje "otkrivaju pravu prirodu IS-a"

Screenshot: PressTV

IRAN je otvorio natječaj u karikaturama i pozvao satiričke umjetnike diljem svijeta da ponude radove u kojima ismijavaju Islamsku državu ili ilustriraju razmjere njenog zločina.

Organizatori kažu da će probrani radovi biti izloženi u četiri kulturna centra u Teheranu i da će pobjednici biti proglašeni 31. svibnja.

Prema pisanju državne izvještajne agencije, umjetnicima je savjetovano da se fokusiraju na "zločine koje je počinila Islamska država".



Mohammad Habibi iz Iranske kuće karikatura kaže da je već probrano 280 od oko 1000 pristiglih radova. Na natječaj su stigli crteži iz preko 40 zemalja, uključujući Brazil, Australiju i Indoneziju, prenosi IRNA.

Habibi je za iranski Press TV izjavio da "ovih dana svi u svijetu znaju za parazite s imenom IS i za njihove zločine protiv čovječnosti, umjetnosti i kulture. Umjetnici imaju dužnost podići javnu svijest o toj grupi sudjelovanjem na ovakvim natjecanjima".

Jedan od karikaturista koji sudjeluje u priredbi, Massoud Shoajaei Tabatabaii, dodaje da se ona održava "kako bi se otkrila prava priroda Daesha".

"Daesh se pokušava povezati s islamom iako u suštini nema nikakvu ideju što je islam," rekao je satiričar za Press TV.

Pročitajte više