Islamska zajednica u BiH: "Muslimanke ne obilježavaju Dan žena, ne smijete oponašati nevjernice"

Foto: Shutterstock

RIJASET Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je putem svoje web stranice objavio predavanje s jedne hutbe, to jest govora koji imam drži prije zajedničke molitve muslimana, a u kojoj raspravlja o vjerskim ili o općim temama.


Tema hutbe u jednoj sarajevskoj džamiji u petak bila je "Muslimanke ne obilježavaju Dan žena", a glavna misao je bila da je taj dan veće poniženje za žene, nego što im je posvećen. Navodi se među ostalim da majke i sestre ne smiju oponašati nevjernice i da trebaju biti poslušne prema svojim muževima.

"Zato poštovane majke i sestre čvrsto se prihvatite islamskih propisa i odreknite oponašanja nevjernica, budite poslušne svojim muževima i tražite od njih da budu prema vama pravedni i pažljivi!"

"Sve žene koje obilježavaju Dan žena, prihvaćaju poniženje i degradaciju žene, kao ljudskog bića, kojem je Allah, subhanehu ve te'ala, povjerio časnu ulogu majke, koja rađa, hrani i odgaja svoju djecu, koja čuva svoju čast i čast svojih ukućana i koja zbog toga u potpunosti s mužem dijeli sve sevabe koje on ubira u poslovima za koje je on zadužen", stoji u poruci muslimankama nakon kratkog objašnjenja kako je Međunarodni dan žena nastao na principima "prava na slobodnu ljubav, bez ograničenja, jednostranog prava na razvod braka, prava na abortus i obilježavanja Dana žena".

"Žena ima časnu dužnost majke"

"Allah, subhanehu ve te'ala, je ženi u islamu dao časnu dužnost majke i one koja odgaja djecu i u nju je usadio posebnu ljubav, koja nije svojstvena drugim stvorenjima, tako da je ona primjer ljubavi, topline i požrtvovnosti", poručuju.

"Islam je ženi odredio veliko počasno mjesto i žena muslimanka tijekom cijele godine ima svoje dane, u kojima je poštovana i u kojima uživa sva svoja prava. Kao muslimani, ako za to imamo mogućnost, cvijeće i druge poklone možemo pružati svaki dan našim majkama, suprugama, kćerima i snahama i tako im iskazivati našu pažnju."

U predavanju je zaključeno kako Dan žena znači degradaciju, a nikako dan afirmacije žene, i kako je "to dan u kojem se organiziraju zabave, čiji osnovni sadržaj su razni harami i to je dan u kojem se prodaje, kupuje ili besplatno na najprimitivniji način nudi žensko tijelo i raspiruje strast."

Pročitajte više