Island i službeno prekinuo pregovore s EU: Građani su izabrali - ne žele u EU!

Ilustracija: Guliver image/Getty images

ISLANDSKI ministar vanjskih poslova Gunnar Bragi Sveinsson priopćio je kako je Island obustavio pregovore s Europskom unijom. Koalicija desnog centra, koja je pobijedila na parlamentarnim izborima u travnju, obećala je da će prekinuti proces europskih integracija.

"Raspustili smo tim i pregovaračke grupe te više neće biti održan nijedan summit. Vlada je jedinstvena po tom pitanju. Proces je obustavljen, ništa nije zatvoreno, želimo poboljšanje naše komunikacije i jačanje naših veza s EU bez priključivanja", rekao je Sveinsson u parlamentu.

Podsjetimo, Island je pregovore s EU započeo 2010. godine, za vrijeme bivše socijaldemokratske vlade. Bivša vlast tvrdila je da će ulazak u EU ojačati ekonomsku poziciju Islanda. Međutim, izbori održani ove godine u travnju donijeli su promjenu vlasti, a vladu su sastavile Nezavisna stranka i Progresivna stranka, partije desnog centra koje se protive članstvu Islanda u EU.


Ovakav ishod izbora doživljen je kao glasanje Islanđana protiv članstva u EU. Prema anketama, samo 25 posto građana Islanda podržava ulazak u EU. Shodno tome, nova vlada odlučila je prekinuti pregovore, iako je Island već zatvorio oko trećine od 33 pregovaračka poglavlja.

Fuele je želio završiti pregovore, a i Barroso je poručio: I dalje vas čekamo!

Štefan Fuele, europski povjerenik za proširenje, novinarima u Bruxellesu je prije nekoliko mjeseci kazao, kada je bilo poznato da će Island donijeti odluku o prekidu pregovora, da mu nije to lako prihvatiti. Doživio je to, kaže, kao osobni udarac.

"No, ja sam također profesionalac i poštujem bez pitanja i sumnje volju građana i njihovih izabranih predstavnika. Osobno vjerujem da bi se pregovori s Islandom trebali nastaviti, i dalje smo tome potpuno predani i želimo završiti taj proces", kaže Fuele.

Prije nekoliko dana, Barroso je poručio Islanđanima kako je Europa voljna nastaviti proces pristupnih pregovora.

Pročitajte više