Ispovijest mame zagrebačkog tinejdžera: Sin me odveo do kioska i kupio drogu ispod pulta za 20 kuna

Screenshot: HRT

"MOJ SIN već godinu dana kupuje droge. Povremeno konzumira osvježivače zraka i marihuanu. Odveo me do kioska u Tkalčićevoj pored osnovne škole. Ispod pulta je dobio za 20 kuna smotuljak. Takve prodaju i za 10 kuna ovisno koliko novaca imaš", ispričala je HRT-u mama 15-godišnjeg Zagrepčanina, nakon što je jučer njegov vršnjak nađen mrtav u haustoru u središtu Zagreba.

Nesretni tinejdžer u legalnom "smart shopu" kupio je osvježivač zraka koji je pomiješao s duhanom i popušio. Umro je na mjestu.

Preparati koje mladi kupuju legalno u dućanima za razliku od marihuane su jeftiniji i nemaju intenzivan miris. Radi se o sintetičkim drogama, kemijskim spojevima čije se posljedice na zdravlje ne znaju.

Prodavačice dječaka već znaju

"Za razliku od marihuane za ovu drogu ne treba neki angažman. Ovo se može dobiti ispod pulta. Sin mi je ispričao da samo uđe u tobacco, a prodavačice ga već znaju", priča mama, čiji je sin izbačen iz sportskog kluba u kojem je godinama trenirao. Kaže da i trpi sankcije i u školi.

Majka se žali da institucije nemaju adekvatan program za djecu s ovisnostima. "Roditelj opet ostaje sam s djetetom. Ostaje mi da zatvorim dijete na odjel za djecu i mladež u psihijatrijsku bolnicu što mi se čini zadnjom solucijom".

"Nemojmo se zavaravati - oni koji to proizvode znaju što proizvode, kao i oni što kupuju, znaju zašto to kupuju", uvjeren je dr. sc. Zoran Toričić, specijalist psihijatar.

Sintetske tvari uzrokuju tešku depresiju i smrt

Riječ je o preparatima sa sintetskim tvarima u neistraženim omjerima. Oni mogu uzrokovati srčane probleme i smrt. Ali tu su i moguća psihološka oboljenja, poput teške depresije. Broj kemijskih kombinacija za ilegalne narko-laboratorije neizmjeran je, pa tek kad se neka nova kombinacija pojavi na tržištu, sustav može reagirati i zabraniti je. Nažalost, za neke prekasno.

Željko Petković, ravnatelj Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH, kaže da su ti proizvodi zamišljeni baš da bi zaobišli zakonsku kontrolu, a stimuliraju učinke poznatih droga. Na području Europe se prati preko 450 različitih spojeva sintetičkog porijekla. Opasni su i često izazivaju trovanje, ali i smrt.

"To su proizvodi koji su svuda oko nas. Da je to tako jednostavno već bi riješili. Postoji problem jer je slobodno tržište robe kao osnovni postulat Europske unije. Ti proizvodi imaju industrijsku i zdravstvenu primjenu, nije im jedina svrha ovakva konzumacija. Ne možete zabraniti sva otapala i sve inhalante", kaže Petković.

"Treba raditi na prevenciji"

Objašnjava da nadležni mogu vidjeti koji su proizvodi opasni i te proizvode kontrolirati. Pokušava se smanjiti njihova dostupnost, a u tijeku su i izmjene zakona.

"Svjesni smo činjenice da se igramo mačke i miša. Treba raditi na prevenciji. Dok god ima potražnje biti će i toga", zaključio je Petković.

Pročitajte više