Ista je terapija i Nori trebala spasiti život: U osam dana T-stanicama izliječili muškarca od leukemije

Screenshot: ABC

AMERIČKI su znanstvenici u samo osam dana genskom terapijom uspjeli izliječiti donedavno neizlječiv oblik leukemije. Kako prenosi ABC, njihov tehničar David Aponte izliječen je istim tretmanom T-stanicama zaraženima oslabljenim virusom HIV-a kojima je ranije izliječena sedmogodišnja djevojčica Emma Whitehead, a koji je trebao spasiti i život malene Nore Šitum koja nažalost, zbog drugih zdravstvenih komplikacija, nije uspjela primiti samu terapiju prije smrti.

Nakon uspjeha s izlječenjem Emme, liječnici bolnice Memorial Sloan-Kettering odlučili su isti tretman iskušati i na odraslima. Iako tretman nije upalio na svima, kod Davida Apontea liječenje je trajalo samo osam dana, nakon čega su tragovi leukemije nestali.

Mogući lijek za druge oblike raka

Ista je eksperimentalna terapija primijenjena na još četiri pacijenta, kod kojih su tragovi leukemije nestali unutar osam tjedana. NewScientist prenosi kako je jedan od njih kasnije preminuo uslijed krvnog ugruška, nepovezanog s terapijom, dok je drugi preminuo nakon remisije bolesti.

Što se tiče troje izliječenih od ranije neizlječive akutne limfoblastične leukemije, a među kojima je i Aponte, oni su sad u remisiji između pet mjeseci i dvije godine te se nadaju da im se opaka bolest više nikad neće vratiti.

Michel Sadelain, voditelj tima Memorial Sloan-Kattering medicinskog centra za liječenje raka u New Yorku, gdje je i osmišljena ova terapija oslabljenim virusnim stanicama, rekao je kako je 50 novih pacijenata spremno za drugu fazu kliničkih testiranja. Dodao je i kako postoji mogućnost da se ovu terapiju uspije primijeniti i kod liječenja drugih oblika raka.

Lani je, kako je objavio NewScientist, kompanija Adaptimmune ovu terapiju koristila za testno liječenje 13 oboljelih kojima je dijagnosticiran multipli mijelom - progresivna zloćudna hematološka bolest, točnije maligna bolest plazma stanica. Nakon tretmana ih je 10 došlo u fazu remisije i bolest im se zasad nije vratila.

Paul Moss iz britanskog Istraživačkog centra za rak kazao je kako su prema dosadašnjim saznanjima i postignućima T-stanice budućnost liječenja svih oblika raka.

Ključ liječenja - utvrđivanje molekule koju u stanicama raka treba napasti smrtonosnim virusom

Časopis Nature Biotechnology piše kako je ključ nove terapije utvrđivanje molekule koja je karakteristična za stanice određene vrste raka nakon čega se obrambene stanice pacijenta genetski modificiraju napadajući pritom štetne stanice.

Primjerice, kod akutne limfoblastične leukemije maligne postaju obrambene stanice poznate kao B-stanice. Američki su znanstvenici kao metu odabrali molekulu CD19 koja je prisutna samo na B-stanicama. Liječnici su nakon toga kod oboljelih izdvojili drugu vrstu obrambenih stanica, poznatu kao T-stanice, zarazili ih oslabljenim virusom (u tom obliku bezopasnim po zdravlje samog pacijenta) te ih tako "reprogramirane" vratili u organizam.

Takve nove, odnosno izmijenjene T-stanice, napale su B-stanice koje su nosile spomenutu molekulu CD19. Kako navode stručnjaci, organizam bolesnika kroz nekoliko mjeseci nakon terapije sam počinje iznova stvarati normalne T-stanice i zdrave B-stanice.

Pročitajte više