Istraživanje Transparency Internationala: Ulazak Hrvatske u EU smanjit će korupciju

Foto: Ilustracija

ULAZAK Hrvatske u Europsku uniju smanjit će korupciju u našoj zemlji, pokazalo je najnovije istraživanje Transparency Internationala Hrvatska povodom jučerašnjeg Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.

Nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju promijenit će se odnos hrvatskih vlasti prema korupciji, a ona će se smanjiti u svim sektorima, ponajviše u sudstvu, zdravstvu i političkim strankama, pokazalo je istraživanje koje je obuhvatilo 800 ispitanika. Uvjerljiva većina, njih preko 60 posto, smatra da će se korupcija nakon 1. srpnja iduće godine bitno smanjiti. Nešto više od četvrtine očekuje da će ostati ista, a da će se povećati očekuje oko 8,5 posto.

Ispitanici također očekuju da će se značajno smanjiti uzimanje mita i nepotizam koji su, uz uvjetovanje posla protuuslugom, najprisutniji oblici korupcije u Hrvatskoj. Uz to misle i da će se ubrzati istražni i sudski postupci.

U ocjenjivanju aktivnosti vlasti kad je riječ o suzbijanju korupcije, svega 3,5 posto građana smatra da je vlast tome u potpunosti posvećena dok čak 12 posto misli da se vlasti u Hrvatskoj tom temom uopće ne bave. No, da će se i to ponašanje vlasti s 1. srpnja iduće godine promijeniti smatra nešto manje od 2/3 ispitanih dok četvrtina pesimističnih tu ne očekuje nikakve promjene.

Pročitajte više