Italija prijeti: Pomozite nam ili ćemo izbjeglice pustiti u EU

Foto: Hina

ITALIJA je u utorak zaprijetila da će pustiti izbjeglice preko svojih granica ako EU ne preuzme nadzor nad pomorskom operacijom kojoj je cilj kontrolirati dolazak imigranata iz sjeverne Afrike.

Ministar unutarnjih poslova Angelino Alfano zatražio je veću pomoć nakon što je talijanska mornarica u operaciji spašavanja na moru "Mare Nostrum" spasila u utorak više od 200 imigranata i iz mora izvadila 17 tijela kada je brod koji ih je prevozio potonuo uz libijsku obalu.

"EU ima dvije opcije: ili će doći u Sredozemlje i na 'Mare Nostrum' postaviti svoju zastavu ili ćemo izbjeglice s pravom azila pustiti u druge zemlje", napisao je Alfano na Twitteru. Europska povjerenica za unutarnje poslove Cecilia Malmstrom nije odgovorila na zahtjev da komentira Alfianovu izjavu.

Najnovija nesreća dogodila se u ponedjeljak 160 km južno od talijanskog otoka Lampeduse i 80 km od libijske obale. Nekoliko talijanskih glasila piše da je na brodu bilo 400 ljudi.

Libijska mornarica je priopćila da je pružila pomoć za 340 izbjeglica, među kojima 40 žena i 13 djece, uglavnom iz Sudana i Eritreje, vodama ispred Sabrathe u Libiji kada je njihov brod počeo tonuti.

Vlasti u Tripoliju su dan ranije izvijestile da se najmanje 36 izbjeglica utopilo a 42 su se vodili kao nestali u brodolomu koji se u utorak dogodio ispred libijske obale. Po izjavama preživjelih u čamcu je bilo 130 izbjeglica iz Malija, Senegala, Gambije, Kameruna, Burkine Faso i iz drugih afričkih zemalja.

Pročitajte više