Izbori u Brazilu: Neves u anketama u velikoj prednosti u odnosu na Rousseff

Foto: Hina

OPORBENI kandidat na brazilskim predsjedničkim izborima socijaldemokrat Aecio Neves pobijedit će sadašnju predsjednicu Dilmu Rousseff s gotovo 13 posto prednosti u drugom krugu predsjedničkih izbora zakazanim za 26. listopada, ako je suditi po rezultatima ankete objavljene u petak.

Ispitivanje javnog mnijenja o kojem je riječ proveo je istraživački institut Sensus, dok dvije veće brazilske agencije za ispitivanje javnog mnijenja Ibope i Datafolha na temelju svojih anketa navode da su Neves i Rousseff izjednačene u mrtvoj utrci.

Da se izbori održavaju danas Neves bi osvojio 56,4 posto valjanih glasova, što isključuje neodlučne glasače te prazne ili poništene listiće, dok bi Rousseff osvojila 43,6 posto, navodi Sensus.

142,8 milijuna glasača

Ranija Sensusova anketa provedena prošlog tjedna davala je oporbenom kandidatu Nevesu još veću prednost pred aktualnom predsjednicom od čak 17,6 posto.

Neves, koji glasi kao favorit financijskih tržišta, dobio je krila u anketama nakon neočekivanog uspjeha u prvom krugu izbora 5. listopada, kada je pretekao aktivistkinju za zaštitu okoliša Marinu Silva i plasirao se na drugo mjesto odmah iza aktualne predsjednice Rousseff. Najnovije ankete agencija Datafolha i Ibope pokazuju međutim da je potpora Nevesu prestala rasti.

Sensus je anketu proveo na 2.000 ispitanika između utorka i petka.

Ukupno 142,8 milijuna glasača odlučit će 26. listopada o novom predsjedniku, čiji će izbor imati važne posljedice na domaću, regionalnu i međunarodnu politiku i gospodarsko okruženje.

Brazil je najveće latinskoameričko gospodarstvo, peta najveća zemlja svijeta, sedmo najjače svjetsko gospodarstvo i zemlja koja zauzima gotovo polovicu južnoameričkog kontinenta. Gospodarska kriza posljednjih je godina zaustavila snažan rast brazilskog gospodarstva i uzlet koji je pomogao milijunima Brazilaca da se izvuku iz siromaštva. Inflacijski pritisci povećavali su troškove života, a u rujnu je potvrđeno da je zemlja ušla u recesiju.

Pročitajte više