Izbori u Dubrovniku: Zaboravnim biračima Vlahušić opet obećao referendum

Foto:FAH

DUBROVAČKI gradonačelnik Andro Vlahušić rekao je u utorak kako na prijevremenim izborima kao protukandidata očekuje Gorana Cvjetinovića, službenik za odnose s javnošću u Županiji dubrovačko-neretvanskoj, te najavio da će u kampanji prikupljati potpise za referendum o tome trebaju li HDZ-ovci snositi eventualnu štetu koju Gradu može uzrokovati arbitraža oko Javne garaže.

Zaboravni Vlahušić

Nevjerojatna je činjenica da je Vlahušić slično najavljivao i u borbi za svoj prvi mandat 2009. godine. No tada je govorio o referendumu za projekt golfa na Srđu kao najvećoj aferi HDZ-a. No, kada je zaslugom udruge Srđ je naš, referendum i zakazan, Vlahušić je bio jedan od najgorljivih protivnika referenduma. Štoviše, svog obećanja više se nije ni sjećao.

Kontroverzni gradonačelnik Vlahušić posljednjih je pet godina na čelu Dubrovnika, no količinom aferama zasjenio je i svoju prethodnicu Dubrovku Šuicu sadašnju europarlamentarku. Vlahušića, je Županijski sud u Splitu prije dvije godine nepravomoćno osudio na uvjetnu zatvorsku kaznu od godinu dana s rokom kušnje od tri godine zbog zlouporabe položaja i ovlasti prilikom kupoprodaje nekretnine na otoku Šipanu. Sada se očekuje presuda i Vrhovnog suda. 

Proračun ga koštao glave

Vlahušić je sazvao konferenciju za novinare na temu aktualne političke situacije u Dubrovniku nakon što je u ponedjeljak dubrovačko Gradsko vijeće prihvatilo njegov prijedlog i s dnevnog reda skinulo izjašnjavanje o proračunu za 2015., čime je po zakonu pokrenuta procedura za prijevremene izbore za gradonačelnika i za Gradsko vijeće.


''Očekujem da će HDZ na ovim izborima kandidirati Gorana Cvjetinovića za protukandidata. On i tako piše i radi sve za njih, a čujem i da radi i za još neke stranke, ne samo one koje su glasovale protiv proračuna. Šteta da postoje glumci koji čitaju njegove tekstove, najbolje da ide izravno protiv mene'', poručio je Vlahušić.

Snaga se dokazuje na izborima

Cvjetinović, službenik za odnose s javnošću župana dubrovačko-neretvanskog Nikole Dobroslavića (HDZ), to je komentirao rekavši kako Vlahušić svoju snagu treba drugačije dokazivati. ''Ne želim se uvlačiti u političke brige gradonačelnika Vlahušića, on svoju snagu može dokazati na izborima pred građanima, a ja sam samo jedan od njih'', kratko je rekao u telefonskoj izjavi za Hinu.

Dubrovački gradonačelnik je na konferenciji najavio anketu, a potom i mogući referendum na temu javne garaže, oko koje se pri HGK vodi arbitražni postupak između Grada Dubrovnika, privatnog investitora Midia grupe te PBZ-a kao kreditne banke.

''Pitanje će biti jeste li za to da moguću štetu za garažu, koja odlukom arbitraže može biti 262 milijuna kuna, plate svi građani Dubrovnika ili oni koji su tu štetu napravili i oni koji su sada srušili proračun i onemogućili da se ta šteta ispravi'', rekao je Vlahušić na konferenciji.

Garaža najveća afera HDZ-a koju je nastavio Vlahušić


Sporenje oko javne garaže u Dubrovniku traje već godinama, to jest otkad je nekadašnja dubrovačka gradonačelnika Dubravka Šuica (HDZ) sklopila ugovor o javno-privatnom partnerstvu s Midia grupom po kojem bi se dobit od garaže dijelila popola, a gubitke garaže trebao snositi Grad. Tijekom pet godina garaža je stvarala velike gubitke, a nedavno je pred Gospodarskom komorom pokrenut arbitražni spor, kojim privatni investitor potražuje 262 milijuna kuna od Grada.

Vlahušić je posljednjih mjeseci isticao kako je s PBZ-om i Midia grupom postigao sporazum kojim bi se prekinula arbitraža, a Grad jednokratno isplatio 40 milijuna kuna, koje bi pak kasnije povratio kroz izgradnju trgovačkog centra na krovu javne garaže.

Oporba je sporazum odbila prihvatiti s obrazlaženjem da u njemu nigdje nije naznačeno kako se Grad njime oslobađa svih financijskih obveza nakon potpisivanja tog dokumenta.

Sa seljacima i narodnjacima

Vlahušić je na konferenciji također ponovio kako do dolaska povjerenika Vlade na čelo grada neće odobriti plaćanje ničega što nisu nužni troškovi, te dodao kako će na prijevremene izbore ponovno izaći s aktualnim zamjenicima Željkom Ragužem (HSS) i Nenadom Vekarićem (HNS). Istaknuo je i kako neće koalirati sa strankama u Gradskom vijeću koje nisu podržala njegov prijedlog proračuna te ustvrdio kako vjeruje da će u sljedećem sazivu dubrovačkog Gradskog vijeća biti neke nove stranke poput ORaH-a ili nekih nezavisnih vijećnika.

Pročitajte više