Izdajniku i ratnom profiteru Ivi Sanaderu oduzet će odlikovanja

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Ivo Josipović donio je odluku kojom se bivšem predsjedniku Vlade Ivi Sanaderu, zbog postupanja protivno pravnom poretku i moralnim zasadama u Republici Hrvatskoj oduzimaju dodijeljena odlikovanja.

Tu je odluku predsjednik Josipović donio temeljem članka 36. Zakona o odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske, koja će obrazložena biti objavljena u Narodnim novinama, priopćeno je danas iz Ureda predsjednika. Predsjednik Republike Hrvatske može na prijedlog Državnoga povjereništva za odlikovanja i priznanja RH ili po vlastitoj odluci donijeti odluku o oduzimanju odlikovanja i priznanja ako nositelj odlikovanja ili priznanja postupa protivno pravnom poretku ili moralnim zasadama u Republici Hrvatskoj.

Zakon propisuje da se odlikovanja ne smiju nositi i isticati na način i u prigodama u kojima bi se vrijeđali ugled i dostojanstvo Republike Hrvatske, ili koji bi bili suprotni svrsi dodjele odlikovanja.
Oduzeto odlikovanje ili priznanje vraća se Uredu predsjednika Republike.

"Odlikovanja su mu se mogla oduzeti odmah nakon bijega"

Josipovićeva odluka uslijedila je nakon što je Sanader u petak i pravomoćno osuđen za korupciju u slučajevima Hypo i Ina-MOL u kojima je prodao interese Republike Hrvatske za višemilijunski mito. Uslijedile su i brojne reakcije. Razgovarali smo jučer i s dugogodišnjim pravašom i odvjetnikom Perom Kovačevićem koji je još nakon Sanaderova bijega isticao kako mu se trebaju oduzeti sva odlikovanja. Uistinu, ratnim profiterom i veleizdajnikom sada su ga nazvali i mnogi drugi. Kovačević je za Index podsjetio kako je Sanader, među ostalim, dobio drugo najveće odlikovanje koje postoji u Hrvatskoj - Velered kraljice Jelene s lentom i Danicom.

S obzirom na to za što se ovo odlikovanje dobiva, bilo je mjesta da mu ga se oduzme odmah nakon bijega, istaknuo je Kovačević te dodao: Zanimljivo je, on je to dobio 2008. Odlikovao ga je predsjednik Stjepan Mesić, ali na prijedlog Sabora. Poticaj je krenuo uz Vlade, mislim da ga je potpisala Jadranka Kosor, a u ime Sabora Vladimir Šeks", istaknuo je Kovačević za Index.

8,5 godina zatvora za prodavanje nacionalnih interesa

Podsjećamo, Sanader prvostupanjskom presudom osuđen na 10 godina zatvora. U petak mu je kazna smanjena pa je pravomoćnom odlukom dobio 8,5 godina zatvora. Osim toga, Sanader u roku od 15 dana u državni proračun mora isplatiti 3,6 milijuna kuna. U tom mu je iznosu blokirana i imovina.

Osuđen je zbog primanja 10 milijuna eura mita od šefa mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija za predavanje upravljačkih prava Inom MOL-u. Mito je u slučaju Hypo bio nešto manji. Tu je kao  zamjenik ministra vanjskih poslova Sanader primio proviziju od 3,6 milijuna eura.

Pročitajte više