Izdavali uporabne dozvole nesigurnim zgradama, za nagradu dobivali stanove?

Screenshot: HRT

NEKI članovi zagrebačkih gradskih komisija za izdavanje uporabnih dozvola dobivali su stanove od investitora kojima su dijelili te dozvole, objavljeno je u HRT-ovoj emisiji "Labirint".

Otkrila je to, kako javlja HRT, odvjetnica Ljiljana Maravić Pirš zahvaljujući dokumentima koje joj je klijent pokazao prije nekoliko mjeseci. Ti dokumenti, javlja HRT, teško kompromitiraju neke od zaposlenika zagrebačke Gradske uprave.

"Ono što sam ja primijetila radi se o vremenskom periodu barem desetak, petnaest godina i taj mehanizam i dalje funkcionira. Postoje odgovarajući investitori, postoje odgovarajući članovi komisija i postoje stanovi na njihovo ime", kaže Maravić Pirš.

Naime, kako je objavio HRT, članovi komisija izdavali su uporabne dozvole građevinarima iako njihovi stanovi nisu bili spremni za useljenje. Zauzvrat su ih građevinari nagrađivali stanovima i garažama. Neki od članova komisija na ovaj su način, tvrdi HRT, dobili i nekoliko nekretnina. Jedan zaposlenik zagrebačke gradske uprave je, prema istom izvoru, vlasnik čak sedam stanova, od kojih nijedan nije opterećen hipotekom.

Gostujući u današnjoj emisiji Nedjeljom u dva zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kazao je kako nema saznanja o takvim slučajevima. Iz HRT-a su pokušali doznati i imena ljudi koji su sjedili u tim komisijama, ali gradska uprava im je odgovorila da se radi o podacima koji su tajni. Bandić pak tvrdi kako ne vidi razloga zašto bi se podaci o zaposlenicima tajili.

Pročitajte više