Izgubljeni u deficitu: Vlada "izmislila" nacionalnu metodologiju pa promašila za 7 milijardi kuna

Foto: Hina

"NE, ne deficit neće biti 18 milijardi kuna. On će biti malo više od 12 milijardi kuna, a Vlada je uštedjela 3 milijarde kuna", rekao je prije samo pet dana premijer Zoran Milanović ispravljajući zastupnike HDZ-a koji su tvrdili da deficit iznosi 18 milijardi kuna.

Prema današnjem izvješću Državnog zavoda za statistiku čini se da su zastupnici HDZ još bili i optimistični a Milanović moguće nije govorio istinu ili nije imao pojma o ekonomskom stanju države koju vodi s premijerske pozicije ili..... .

"Krajem prošle godine deficit državnog proračuna iznosio je 18,8 milijardi kuna, dok se dug popeo na 85 posto BDP-a", objavio je danas Državni zavod za statistiku što pokazuje da je deficit dosegnuo 5,7% BDP-a, više od planiranog u proceduri za smanjenje prekomjernog deficita.

Prije samo dva mjeseca Milanović i njegov ministar Grčić tražili su od zastupnika u Saboru da ih pohvale zbog toga jer su smanjili deficit.

Oblaci su se razišli, a dugovi ostali

"Sad su se oblaci razišli. Sad se vidi tko radi za građane. Mi statistike ne firiziramo, mi radimo pošteno", rekao je Milanović govoreći o manjem deficitu koji je prema Vladinom proračunu početkom godine iznosio 12,8 milijardi kuna.


Iako je Hrvatska kao članica Europske unije dužna primjenjivati Eurostatovu metodologiju izračuna deficita i javnog duga, te se zbog nediscipline našla u proceduri za njihovo smanjenje, ministar financija i Vlada uporno su baratali podacima prema nekakvoj nepostojećoj "nacionalnoj metodologiji", koja je potpuno irelevantna.

Vlada je korištenjem nerelevantnih podataka uspjela iznenaditi sama sebe što pokazuje i danas održana izvanredna konferencija za novinare ministra financija Borisa Lalovca i potpredsjednika Vlade Branka Grčića.

U izbornoj godini nema štednje

Prema ranijim preporukama Europske komisije u sklopu procedure prekomjernog deficita, Hrvatska je u prošloj godini proračunski deficit morala smanjiti za 2,3 postotna boda na 4,6 posto BDP-a, a u 2015. se očekuje njegovo daljnje smanjenje na 3,5 posto te u 2016. godini na 2,7 posto BDP-a.

Vlada je trenutno s Bruxellesom u pregovorima o daljnim potezima koji bi trebali doprinijeti stabilizaciji javnih financija. Europska komisija navodno je tražila dodatnu uštedu od 1,3 milijarde kuna.

Nakon što je Vlada povećala trošarine kako bi smanjila rupu u proračunu, na današnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare najavljeno je spajanje agencija i intervencije što se tiče korištenja automobila.

O smanjenju plaća ili broja zaposlenih koji se financiraju iz proračuna, s obzirom da smo u izbornog godini, za sada se ne govori.

Pročitajte više