Izjave koje vrijeđaju žene i zdravu pamet: Republikanci traže ostavku svog kandidata Todda Akina

VIŠI dužnosnici republikanske stranke jučer su počeli vršiti veliki pritisak na svog kolegu, kongresnika Todda Akina, da odustane od kandidature za funkciju senatora u Missouriju, nakon što je ovaj sablaznio američku javnost svojim izjavama o silovanju.

> Američki kongresnik Todd Akin: Pobačaj ne treba dozvoliti ni silovanim ženama

Podsjetimo, Akin je u televizijskom intervjuu u nedjelju kazao kako bi abortus treba biti zabranjen i u slučaju kada je trudnoća nastala uslijed silovanja. To samo po sebi i nije bilo toliko sporno kao njegova teza da uslijed legitimnog silovanja ionako rijetko kad dolazi do trudnoće, jer tijelo žene ima vlastite načine da blokira začeće u takvim situacijama.

Akinova nepromišljenost mogla bi skupo koštati republikance

Osim što je zbog toga dospio na zub javnosti, leđa su mu odlučili okrenuti i kolege u stranci, koji više ne žele financirati njegovu kampanju te od Akina traže da odustane od kandidature. Do jučer se činilo kako će Akin glatko pobijediti svoju protivnicu iz redova demokrata Claire McCaskill. Republikanci smatraju kako su mu šanse sad drastično umanjene, pa traže novog kandidata koji bi im mogao donijeti važnu pobjedu, jer republikanci pokušavaju demokratima "oteti" četiri mandata koji bi im donijeli većinu i u Senatu.

Senator John Cornyn, koji predsjedava utjecajnim odborom koji prikuplja sredstva za republikanske kandidate za Senat, kazao je kako su Akinove izjave "neobranjive". Odbor je kazao kako će zadržati pet milijuna dolara koje su mislili potrošiti na televizijsko oglašavanje u Missouriju, ukoliko Akin sam ne odstupi. "Znam da je ovo teško vrijeme za njega, ali u naredna 24 sata bi kongresnik Akin trebao dobro razmisliti o tome što je najbolje za njega, njegovu obitelj, Republikansku stranku i vrijednosti do kojih drži", kazao je Cornyn, prenosi Reuters.

Demokrati tvrde da republikanci pokreću rat protiv žena


Demokrati su pak iskoristili Akinove komentare kao dokaz svoje teze da republikanci pokreću rat protiv žena, a posebno kada je u pitanju kontrola rađanja. "Silovanje je silovanje. Akinovi komentari jasno pokazuju zašto ne smijemo imati hrpu političara, od kojih su većina muškarci, koji će donositi odluke o zdravlju u ime žena", kazao je predsjednik Obama.

Sam kongresnik Akin jučer se ispričao javnosti kazavši kako su njegove riječi krivo protumačene, ali je kazao i kako nema namjeru odustati od utrke za mjestom u Senatu. Vidjet ćemo koliko će još dugo moći odolijevati napadima sa svih strana.

Pročitajte više