Izraelski mediji o "neuništivom Netanyahu"

Foto: Hina

JEDNI ga vole, drugi ga mrze, ali nevjerojatnu sposobnost političkog preživljavanja Benjaminu Netanyahuu moraju priznati svi.

Uoči parlamentarnih izbora ankete su mu predviđale tešku sutrašnjicu, a politički se protivnici nadali da će nakon šest godina (devet ako se računa prvi mandat od 1996. do 1999.) "Bibi" napokon sići s vlasti.

Kad su s birališta stigli iznenađujući i posve suprotni rezultati neki izraelski komentatori požurili su napisati da je ustao iz mrtvih.

Novinarima koji su ga uoči izbora pitali hoće li eventualni poraz značiti i kraj političke karijere, odgovorio je: "Povlačenje, to nije posao. Moj posao je pobjeđivanje. Pričekajte i vidjet ćete".

Instinkt ranjene životinje

Zadnjih dana kampanje novinari su vidjeli kako izgleda instinkt ranjene životinje. Suočen s anketama koje mu nisu išle u prilog, Netanyahu nije birao ni sredstva niti riječi.

Bilo ga je posvuda. Dao je vjerojatno više intervjua nego u pola mandata. Kampanja koja je počela humorističnim spotovima kojima se izrugivao političkim protivnicima, pretvorila se u apokaliptična predviđanja izraelske budućnosti ako na vlast dođu laburisti pod vodstvom Isaaca Herzoga i njegove koalicijske partnerice Tzipi Livni.

Ispred jednog od kontroverznih židovskih naselja podignutih u njegovu mandatu, Netanyahu je govorio da će u slučaju njegova poraza novi "Hamastan" (pejorativni naziv za područje pod kontrolom Hamasa) doći na Zapadnu obalu i pred jeruzalemska vrata.


Govorio je o podjeli Izraela, zaustavljanju naseljavanja, povratku na granice prije 1967... Potpuno ignorirajući tešku hipoteku koju će to ostaviti na buduće odnose sa Sjedinjenim Državama i međunarodnom zajednicom, pokopao je ideju o stvaranju palestinske države ako ostane na vlasti. Iako nitko ni prije nije stvarno povjerovao da bi je ikada mogao prihvatiti.

Lider međunarodne stature

Na dan izbora ostao je sveprisutan na terenu, u medijima i na društvenim mrežama, pa ga je televizija morala cenzurirati jer je kampanja završila dan prije.

"Bilo tko osim Bibija" uzvikivali su njegovi protivnici na političkim skupovima. Osobi koja se uživa u konfrontacijama to nije nimalo smetalo.

Netanyahu je najmlađi izraelski premijer i iduća će mu godina biti deseta na vlasti. Samo je David Ben Gurion, osnivač Države Izrael, vladao dulje. Toliko je dominantna figura u izraelskoj politici zadnjih dvadesetak godina da je dnevnik Haaretz pokušao zamisliti kako bi izgledao život bez Netanyahua.

"Kad Izrael izgubi Bibija, vjerojatno će biti dana kad će žaliti što nema lidera međunarodne stature, kojeg prepoznaju svi i koji, voljeli ga ili ne, privlači pažnju svijeta kad govori o Iranu ili nekoj drugoj temi", piše list.

Pročitajte više