"Izvisili" studenti Ekonomskog fakulteta u Splitu: "Diplome nam ništa ne vrijede, prevareni smo!"



"DIPLOME nam ništa ne vrijede, prevareni smo!", zavapili su studenti menadžmenta na Ekonomskom fakultetu u Splitu.

Oni, naime, neće moći upisati petu godinu studija i magistrirati jer je odlučeno da su - višak. Ekonomski fakultet u Splitu, izgleda, ima previše studenata, a premalo profesora pa je prisiljen na neke rezove.

Priopćio je to studentima dekan Željko Garača, koji im je prenio zaključke s 29. sjednice Fakultetskog vijeća. Na toj sjednici odlučeno je da se u tekućoj akademskoj godini neće upisivati nova generacija studenata.

Studenti traže ostavku vodstva fakulteta

No, ono što je studente menadžmenta posebno razljutilo je informacija da su trud, vrijeme i novac koje su uložili u studiranje bačeni u vjetar.

"Vezano uz Specijalistički diplomski stručni studij Menadžment, mora se napomenuti da, prema tumačenju MZOS, ovaj studij ne osigurava višu razinu kvalifikacije, odnosno njegovim završetkom ne stječe se ukupno 300 ECTS bodova te dosadašnje generacije koje su završile ovaj studij ostaju prikraćene za mogućnost ostvarivanja 300 ECTS-a i više kvalifikacije", poručio je dekan.

Ogorčeni studenti pomoć, pisanim apelom, zatražili od Ureda predsjednika, kao i ministarstva Željka Jovanovića. Tvrde da je ministarstvo sve znalo, ali je propustilo reagirati:

"Vodstvo EFST-a mora odstupiti ako jedini u državi varaju studente i opravdavaju se neočekivanim manjkom sredstava. Gospodo profesori, svaki od vas je odgovoran".

Imaju previše studenata, a premalo profesora

Prema tvrdnjama dekana Garače, cijelu je priču zakotrljala Agencija za visoko obrazovanje, koja je tijekom 2011. obavila postupak reakreditacije Ekonomskog fakulteta u Splitu, te predložila zabranu upisa studenata na sve studijske programe u naredne tri godine.

Zaključeno je, naime, da fakultet ne zadovoljava odredbu o omjeru broja nastavnika i studenata, koji mora biti manji od 1:30. Ministarstvo obrazovanja fakultetu je 15. ožujka ove godine poslalo dopis kojim je ublažilo odluku agencije, te donijelo odredbu da se u roku od tri godine postigne željeni omjer kroz smanjenje broja studenata.

S obzirom da bi to značilo da broj studenata treba prepoloviti, te ukinuti neke studijske programe i smjerove, Ekonomski fakultet u Splitu odlučio je da će radije zaposliti nove nastavnike o svom trošku, bez pomoći Ministarstva. No, taj je plan pao u vodu kada je Senat Sveučilišta u srpnju usvojio novi model studentskih participacija, čime je fakultet ostao bez 1,2 milijuna kuna godišnje.

Kad su shvatili da će ipak morati "rezati" broj studenata, odlučili su započeti na studiju menadžmenta. Dodatni udarac studentima zadalo je tumačenje Ministarstva prema kojem studij menadžmenta ne osigurava višu razinu kvalifikacije, odnosno njegovim završetkom ne stječe se ukupno 300 ECTS bodova pa dosadašnje generacije zapravo ostaju zakinute za magisterij.

"Ovaj problem bi se mogao riješiti novim jednogodišnjim specijalističkim diplomskim studijem za koji bi se zahtijevalo 240 ranije stečenih ECTS bodova. Fakultet je spreman ustrojiti takav studij, ali postoji spomenuti problem omjera broja nastavnika i studenata od 1:30 budući da se, prema propisima, ne može odobriti niti jedan studijski program, ukoliko ne ispunjava postavljeni omjer", tvrdi dekan Garača.

Dok je Grčić bio dekan, nije bilo problema

Svakako je zanimljivo spomenuti činjenicu da se Ekonomski fakultet u Splitu s navedenim problemom susreće tek ove godine. Ranijih godina, dok je dekan fakulteta bio Branko Grčić, aktualni potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja, fakultet je normalno funkcionirao. Grčića smo pokušali kontaktirati da nam objasni kako se on kao dekan nosio s tim problemom, ali potpredsjednik Vlade nije odgovarao na naše telefonske pozive.

Pročitajte više