Izvori iz grčke vlade: Spremni smo nacionalizirati banke i napustiti euro

Foto: Guliver Image / Getty Images

VLADA grčkog premijera Aleksisa Ciprasa priprema se za nacionalizaciju banaka i ponovno uvođenje drahme, stare grčke valute, objavio je britanski The Daily Telegraph pozivajući se na izvore iz vrha vladajuće Sirize.

"Mi smo ljevičarska vlada. Ako budemo morali birati između bankrota prema MMF-u ili bankrota prema svom narodu, to je laka odluka", tvrdi izvor Telegrapha. Na ovaj drastičan potez grčka je vlast navodno spremna ako lideri eurozone i dalje budu inzistirali na provođenju mjera štednje.

Grčka bi MMF-u 9. travnja ove godine morala platiti 458 milijuna eura. Grčka vlast nema dovoljno novca da nastavi vraćati dugove i istovremeno isplati plaće i mirovine. Spasiti se mogu samo ako im čelnici eurozone pristanu isplatiti iduću tranšu međunarodne pomoći, što Europska komisija odbija napraviti ukoliko se Cipras ne obveže na drastične rezove u javnoj potrošnji.

Iako grčka vlast ne želi "defaultirati" svoje obveze prema MMF-u, Telegraphov izvor tvrdi da su spremni na takav razvoj situacije. U Ateni su uvjereni da grčki kreditori, predvođeni europskim liderima, nisu još sasvim shvatili da je izborna pobjeda Sirize označila drastičnu promjenu političke klime u Grčkoj. Nova grčka vlast, tvrdi Telegraphov izvor, spremna je riskirati da izazove urušavanje kompletnog europskog monetarnog sustava prije nego izigrati obećanja dana svojim biračima.

"Zatvorit ćemo banke i nacionalizirati ih, a onda ćemo izdati zadužnice ako budemo morali, iako je svima jasno što to znači. Ali ono na što nećemo pristati je da postanemo protektorat Europske unije", tvrdi izvor blizak vlasti, te dodaje kako grčka vlada ne želi izlazak iz eurozone i povratak drahmi, ali su spremni i na takvu mogućnost.

"Žele od nas napraviti primjer i pokazati da niti jedna vlada u eurozoni nema pravo na svoje mišljenje. Ne vjeruju da ćemo im okrenuti leđa niti da će nas grčki narod podržati. U krivu su što se obje stvari tiče", poručuje anonimni grčki dužnosnik.

Pročitajte više