Izvoznici: Ulazak u EU će za nas kratkoročno biti problem, ali dugoročno korist

Foto: Goran Mehkek/Cropix

NA 8. konvenciji hrvatskih izvoznika raspravlja se o budućnosti izvoza nakon ulaska u EU...
Nakon 1. srpnja hrvatski izvoznici imat će nekoliko novih problema. Najvjerojatnije gube povlastice koje su proizlazile iz članstva u CEFTA-i, tržište će biti izloženo takozvanoj jeftinoj robi iz EU, ali i iz zemalja s kojima EU ima povlaštene ugovore. Na robu koja se prije izvozila u Uniju, sada će se plaćati PDV, a uvode se i značajne carine na neke robe iz Kine.


No, bit će tu i prednosti, kaže predsjednik Hrvatskih izvoznika Darinko Bago. Naša roba imat će veći bonitet na trećim tržištima, otvorit će se tržište EU, a pojačat će se zaštita potrošača.

"Ako gledamo kratkoročno, za nas izvoznike ulazak u EU je problem, ali ako gledamo srednjoročno i dugoročno to će biti korist. Nakon prvih porođajnih muka Hrvatskoj bi trebalo bit', ako ne blagostanje, onda korist", poručio je Bago.

Od Vlade je također zatražio sigurno zakonsko uređenje kako bi se privukli investitori te poticanje onih grana koje utječu na povećanje BDP-a i broja radnih mjesta.

Na konvenciji su dodijeljene nagrade 'Zlatni ključ' za najbolje male, srednje, velike, ali i najinovativnije izvoznike. Najinovativniji izvoznik je HSTEc, najbolji mali izvoznik Navis Consult, najbolji srednji izvoznik: Calucem doo, a najbolji veliki izvoznik – Ericsson Nikola Tesla.
 
"Hrvatski poduzetnici koji izvoze moraju kontinuirano dokazivati svoju hrabrost i znanje. Na žalost u ovim teškim vremenima puno toga nam ne ide na ruku, zato su naši rezultati još važniji.  Potreban nam je konsenzus i fokus na strateške prioritete važne za dugoročni razvoj našeg gospodarstva. Okrenutost prema svijetu je strateški put za opstanak. Hrvatska ima limitirane mogućnosti na domaćem tržištu i stoga je okrenuta prema izvozu. Svima nama zajedničko je da smo taj uspjeh postigli zahvaljujući znanju i odgovornosti naših zaposlenika. Ericcsonu je ovo bila rekordna godina 86 posto proizvodnje išlo je u izvoz", istaknula je Gordana Kovačević predsjednica uprave Ericcson Nikola Tesla.

Pročitajte više