Ja sam još uvijek marksist, kaže Dalai Lama

Screenshot: YouTube/amillionsmilesmovie

TIBETANSKI duhovni vođa u utorak se ponovno deklarirao marksistom rekavši da su mnoge marksističke vođe izdale temeljne ideale i postali kapitalisti po načinu razmišljanja, piše Times of India.

"Što se tiče socio-ekonomske teorije, ja sam još uvijek marksist," rekao je Dalai Lama i dodao da se marksizmu divi zato što je fokusiran na smanjivanje jaza između bogatih i siromašnih.

"Mnoge marksističke vođe su sada kapitalisti po svojim promišljanjima. To ovisi o njihovoj motivaciji, razmišljanju i široj perspektivi", kazao je Lama tijekom predavanja o miru u svijetu na indijskom Sveučilištu Presidency.

"U kapitalističkim zemljama postoji rastući jaz između bogatih i siromašnih. U marksizmu postoji  naglasak na jednaku distribuciju i to je za mene ključno," rekao je.

Lama je u govoru pozvao mlađe od 30 godina da 21. stoljeće naprave "stoljećem mira".

"Prijašnje stoljeće je označilo nasilje. Oni ispod trideset godina su generacija 21. stoljeća. Vi možete zaustaviti nasilje svojom voljom, vizijom i mudrošću,"  rekao je 14. duhovni vođa i pozvao na potpunu zabranu nuklearnog oružja.

Pročitajte više