Jadroplov u problemu: Debeljak im zaplijenio brod Peristil u Panami zbog duga od 18 milijuna dolara

Foto: Index

PERISTIL, brod Jadroplova, zaplijenjen je danas u Panami odlukom tamošnjeg suda. Brod je zaustavljen po zahtjevu Tomislava Debeljaka, jer Jadroplov duguje Brodosplitu 18 milijuna dolara. Dug je napravila Jadranka Kosor, bivša premijerka, ugovarajući posao koji je trebao biti spas za splitski škver i s kojim je nakon skidanja zabrane ugovaranja novih brodova, trebao dočekati novog gazdu Debeljaka.

Brodovi su nekako napravljeni, no ostao je dug koji se nije imao iz čega pokriti. Ta situacija traje od 2011. godine i dosad nitko nije smogao sredstava da ga izravna, što je mnogima poslužilo kao temelj za špekulaciju da bi se Debeljak, nakon državnog škvera, mogao domoći i brodarske kompanije u većinskom vlasništvu - države.

Jadroplov ponovo prodaju, a poslovanje iz 90-ih nerazjašenjeno

Iz Brodosplita su danas izvijestili javnost kako su prisiljeni povući pravne korake oko namirenja duga. Brod je friško blokiran pa ih još nitko nije zvao iz Jadroplova ili Vlade. Ipak, očekuju da im se netko tijekom dana javi s kakvom bankarskom garancijom da će podmiriti nastali dug koji zasigurno dobro premašuju glavnicu od 18 milijuna dolara.

Sve ovo događa se u trenutku kada se Jadroplov ponovno nudi na prodaju, a još nije razriješeno ni poslovanje iz 90-ih, koje Državno odvjetništvo već 14 godina drži kriminalnim. U pitanju je famozni slučaj lažnih šteta kojima su se poboljšavale platne bilance i dijelila dividenda.

Pročitajte više