Jakovina: Opada razina aflatoksina u hrvatskom mlijeku

Ilustracija: Tom Dubravec/Cropix

MINISTRI poljoprivrede regije, danas su na sastanku u Beogradu, razgovarali o problemima iz djelokruga sigurnosti hrane i povećanim količinama aflatoksina.

Kako su priopćili iz hrvatskog Ministarstva poljoprivrede, zaključeno je da se treba pojačati monitoring stočne hrane i mlijeka, pooštriti razina higijenskih uvjeta u javnim i ostalim skladištima, unaprijediti međusobna komunikacija stručnih i inspekcijskih službi u regiji te da su, po pitanju rješavanja ovog problema, nužni razmjena iskustava i redoviti sastanci.

Ministar Tihomir Jakovina je na sastanku s domaćinom, ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije Goranom Kneževićem te resornim ministrima iz Makedonije, Bosne i Hercegovine te Republike Srpske, ponudio da zemlje regije koriste Zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar kao referentni laboratorij za ispitivanje kvalitete mlijeka u regiji. Ministri su prihvatili inicijativu te su se dogovorili da će za mjesec dana održati novi sastanak u Sarajevu.

"Jedna od važnijih stvari je i naša inicijativa da Zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" bude referentni laboratorij za ispitivanje kvalitete mlijeka u regiji", rekao je Jakovina. "Hrvatska je daleko bolje reagirala u cijeloj priči s kontaminiranim mlijekom od zemalja u regiji, što su mi potvrdile i kolege ministri", pohvalio se Jakovina. Izvijestio je o trenutnom stanju s aflatoksinom u Hrvatskoj.

"Stanje je bolje. Uzorci se uzimaju svaki drugi dan. Prema rezultatima koje imamo, 25 - 30 posto uzoraka mlijeka koje imamo opet su negativni na aflatoksin i vraćaju se u otkup. Mjere koje smo poduzeli sa zamjenom stočne hrane, dale su rezultate i mlijeko opet dolazi ispod granice od 0,05 mikrograma po litri", zaključio je Jakovina.

Pročitajte više