Jakovina o poskupljenju mlijeka: Država ne određuje cijenu, razumijemo da imaju probleme u poslovanju

Foto: Ranko Šuvar / Cropix

NOVI udar na džepove potrošača. Od sredine svibnja rastu cijene mlijeka i mliječnih proizvoda i to- prema prvim najavama u prosjeku za 10 posto. I dok se domaći proizvođači još oporavljaju od krize s aflatoksinom, ministar Jakovina se nada da će ovo poskupljenje donijeti i veće otkupne cijene.

Mliječna industrija porast cijena opravdava rastom ulaznih troškova, posebice rastom cijena energenata, a spominju se i gubitci u poslovanju zbog pojave aflatoksina u mlijeku. Za sad je jedino Dukat otvoreno priopćio kako će cijene rasti, a očekuje se kako će ga slijediti i preostala dva mliječna diva Meggle i Vindija. S druge pak strane za domaće stočare iznenađenja nema.

"Mlijeko uvozimo, a domaća proizvodnja je na koljenima"

"To je dokaz da mlijeko uvozimo, dok je domaća proizvodnja na koljenima", rekao je Media servisu šef Hrvatske poljoprivredne komore, Mato Brlošić.

"To povećanje zasigurno neće značiti ništa povećanju otkupne cijene mljekarima, oni će i dalje ostati u svom problemu", kaže Brlošić.

Domaći proizvođači cijene neće dizati, ali su odavno digli ruke od bilo kakve pomoći Vlade. Predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Antun Laslo dobro se sjeća ministrova obećanja da cijena mlijeka ne može i neće ići gore.

"To se sada nažalost dogodilo, a da ministar i Vlada ništa ne poduzimaju i to olako dopuštaju. Iako je to socijalna Vlada, oni ništa ne razmišljaju o socijalnim problemima i socijalnim slučajevima jer danas ljudi jedva preživljavaju", kaže Laslo.

Jakovina: Nadam se da su ukalkulirali i veće otkupne cijene

A ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina ponavlja: cijene mlijeka na policama ne određuje Ministarstvo.

"Razumljivo mi je, s obzorom na argumentaciju koju je mljekarska industrija navela, njihove poteškoće u poslovanju i nadam se da je tu ukalkulirano i povećanje otkupne cijene prema proizvođačima mlijeka. Tržište će pokazati opravdanost takovog poteza", kaže Jakovina.

Sredinom svibnja ide 750 milijuna kuna potpora, a do kraja lipnja bit će isplaćen kompletan iznos -smiruje ministar. Mala je to utjeha proizvođačima čiji se broj rapidno smanjuje. Još uvijek 300 proizvođača mlijeka u Hrvatskoj nisu u sustavu otkupa zbog aflatoksina, troškovi su i njima već odavno premašili cijenu otkupa, a zbog neisplate poticaja farme će zatvoriti na stotine seljaka, kaže Brlošić.

"Ako se ovako nastavi ubrzo ćemo piti pola europskog mlijeka, a pola našega", zaključuje Brlošić.

Jeftinija hrana nakon ulaska u EU

I dok trgovački lanci najavljuju kako će ulaskom u Uniju i ukidanjem carina pasti i cijene proizvoda, domaći proizvođači borbu će voditi s jeftinom konkurencijom i visokim ulaznim troškovima. Ni gospodarske prognoze do kraja godine nisu ohrabrujuće, bar ne one koje dolaze iz Europe. Pad BDP-a za 1 posto i tek blagi rast od 0,2 posto u idućoj godini ne ostavljaju mjesta za optimizam.

Turistička sezona bit će tek malo bolja u odnosu na lani, a zbog manjeg PDV-a u turizmu povećava se i fiskalno ograničenje- smatra ekonomski analitičar Guste Santini, koji ipak poručuje: sve ispod dva posto pada BDP-a je dobro.

"Ako bude jedan posto kao što se predviđa - to i nije tako loše u odnosu na moguća kretanja i stanje koje imamo u hrvatskom gospodarstvu", poručio je Santini.

Pročitajte više