Jakovina umirio seljake obećanjem: "Preostalih 400 milijuna kuna poticaja isplaćujemo u roku tri tjedna"

POTICAJI za poljoprivredu bit će isplaćeni u roku od tri tjedna, obećao je resorni ministar Tihomir Jakovina, nakon sastanka s predstavnicima poljoprivrednika pogođenih jakom sušom. Predložene su i neke nefinancijske mjere za spas poljoprivrede.

Zadovoljstvo na licima poljoprivrednika nakon sastanka u resornom ministarstvu. Osim što će im se uskoro isplatiti preostalih 400 milijuna kuna poticaja, Ministarstvo poljoprivrede je prihvatilo neke predložene nefinancijske mjere koje će seljacima omogućiti da opstanu.

Potpore u 2013. na razini ovogodišnjih

"S ministrom financija Slavkom Linićem sam usuglasio i poslat ćemo kao prijedlog odluke u vladinu proceduru odluku o oslobađanju plaćanja za zakup i koncesiju za poljoprivredno zemljište. Ostale mjere o kojima smo razgovarali su bolja provedba ili bolja organizacija, nemogućnosti reprograma kreditnih obaveze prema HBOR-u, reprograma komercijalnih kredita", rekao je ministar Tihomir Jakovina te dodao da će potpore za 2013. biti na nivou ovogodišnjih iako su se poljoprivrednici bojali da će one biti smanjene. Dobra vijest da će se s isplatama krenuti već sredinom siječnja.

"Na taj način potvrđujemo i našu spremnost da našim poljoprivrednicima pomognemo u snižavanju troškova, inputa pripreme same proizvodnje jer sav repromaterijal u siječnju je puno niže cijene nego u proljeće kada počnu poljoprivredni radovi", pojašnjava Jakovina.

Poljoprivrednici se nadaju barem dijelu odštete


Predstavnici poljoprivrednika i Ministarstva su se dogovorili da će ovakve, radne sastanke održavati najmanje jednom mjesečno kako bi rješavali aktualne probleme. Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić kaže da još uvijek ima nade za isplatu barem dijela odšteta o čemu će se razgovarati na jednom od idućih sastanaka. Danas su, kaže, natuknuli samo neka u nizu rješenja.

"Pomoć poljoprivredi se može i da se ne da u državni proračun jer svjesni smo i mi u kojem je stanju država. Upravo težinu naših nastojanja smo naglasili na isplati potpora", rekao je Brlošić.

Priča oko suše ne bi se svake godine ponavljala da smo razvili sustav navodnjavanja pa to pitanje ni ovog puta nije zaobišlo ministra. Podsjetio je da je ove godine osigurano 70 milijuna kuna u tu svrhu te najavio da će se do 2020. navodniti još 95 tisuća hektara površine.

Ministar je još jednom komentirao poskupljenje poljoprivrednih proizvoda ponovivši još jednom da Vlada razmatra o smanjenju PDV-a na hranu.

Pročitajte više