Janković želi na čelo Pozitivne Slovenije: "Ovo nije utakmica s Alenkom Bratušek"

Foto: Wikimedia

LJUBLJANSKI gradonačelnik Zoran Janković potvrdio je u ponedjeljak da se kandidira za mjesto predsjednika stranke koju sada vodi premijerka Alenka Bratušek, ali odbija nagađanja da bi ako uspije to značilo pad vlade.

O razlozima svog povratka u 'visoku' politiku, godinu dana nakon što je zamrznuo mjesto predsjednika u stranci koju je sam osnovao i s njom onda odmah pobijedio na parlamentarnim izborima 2011. godine Janković je govorio na konferenciji za novinare u Ljubljani, s tvrdnjom da neće odustati od kandidature da ponovno preuzme predsjedništvo stranke iako se u javnosti nagađa da bi se u tom slučaju vlada premijerke Alenke Bratušek vjerojatno raspala.

"Ovo nije utakmica s Alenkom Bratušek nego povratak na izvorišta stranke koja smo prihvatili na kongresu početkom 2013. godine", rekao je Janković, najavivši da će članovima stranke u pismu objasniti razloge svog povratka i zašto opet želi biti predsjednik stranke.

"Ako stranka želi opstati, ona mora provoditi program koji će omogućiti gospodarski rast i nova radna mjesta, mora se pobrinuti da Slovenija ide na bolje", rekao je Janković. Dodao je da osobno ne vidi problem u činjenici da bi njegovom pobjedom Bratušek ostala bez vodećeg mjesta u stranci jer bi i dalje mogla voditi vladu.

Na pitanje je li svjestan da bi njegov uspjeh na stranačkom kongresu značio raspad koalicije i pad vlade, Janković je rekao da "ne može prihvatiti tu odgovornost".

Ustvrdio je da se on u rad vlade ne miješa, te da bi Bratušek imala priliku ostati na čelu vlade ako drukčije ne odluče "kalkulanti" u sadašnjoj koalicijskoj vezi četiriju stranaka koji prijete da će iz vlade otići ako se Janković ponovno nađe na vrhu stranke, čime je aludirao na ministra vanjskih poslova i predsjednika Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) Karla Erjavca.

Pročitajte više