Janša: Cerarova izborna pobjeda je slična Titovu lovu na medvjeda

Foto: Hina

BIVŠI predsjednik slovenske vlade Janez Janša usporedio je u ponedjeljak u parlamentu izbornu pobjedu Mire Cerara s lovom na medvjeda koju je 80-ih godina tadašnja slovenska vrhuška priredila tadašnjem jugoslavenskom predsjedniku Titu.

"Medvjeda su privezali da bi ga Tito mogao ustrijeliti. Pitam Cerara može li se čestitati na pobjedi nad nekim tko je bio privezan", kazao je Janša. Dodao je da nad prijevremenim izborima 13. srpnja, na kojima je Cerarova netom ustanovljena stranka uvjerljivo pobijedila, visi "ozbiljna sumnja legitimnosti". Osim toga, Janša smatra da je osobno dokaz da političko stanje u Sloveniji nije normalno, jer je na zasjedanje parlamenta na kojemu se glasuje o mandataru za sastav nove vlade došao iz zatvora.

"Pitam budućeg predsjednika vlade što će se dogoditi kad sumnja u legitimnost izbora bude potvrđena ... te bi li on čestitao lovcu koji je ustrijelio nemoćnog privezanog medvjeda", kazao je Janša. Dodao je da afera Patria, za koju on tvrdi da je izmišljena, koja šteti njegovoj stranci, njegovoj obitelji i njemu osobno već na tri zadnje parlamentarne izbore presudno djeluje i da se njome manipulira, kako njegova stranka ne bi došla na vlast.

Janša je na zasjedanje parlamenta došao iz zatvora u kojemu služi dvogodišnju zatvorsku kaznu zbog korupcijske afere Patria, čekajući što će o njegovoj žalbi reći vrhovni sud.

Janša je rekao da je zabrinjavajuće što je na slovenskim izborima polovica birača ostala kod kuće, neki - kako je ustvrdio - od straha, a neki zbog političke apatije jer ne vjeruju u pravnu državu.

Pročitajte više