Javio se Mimica: Nisam podržao sankcije, povjerenici će glasati sutra

Foto: Europska komisija

KOLEGIJ povjerenika Europske komisije nije još glasao o sankcijama za Hrvatsku, tvrdi Neven Mimica, koji kaže da će glasanje na dnevnom redu biti sutra, 18. rujna.

Mimica, jedini hrvatski povjerenik u Europskoj komisiji, poručuje da je u medijima pogrešno stvoren dojam da je nametanje sankcija doneseno jednoglasnom odlukom. Medijima je poslao priopćenje čiji je cilj očito pokazati da nije digao ruku za uvođenje sankcija.

Mimica se ograđuje

"S obzirom na pogrešan dojam koji su pojedini napisi u medijima stvorili o navodnom prošlotjednom jednoglasnom usvajanju odluke Europske komisije o uvođenju zaštitnih mjera suspenzije korištenja sredstava schengenskog instrumenta za Hrvatsku zbog neusklađenosti hrvatskoga zakonodavstva s odredbama propisa o Europskom uhidbenom nalogu, želio bih pojasniti kako kolegij povjerenika Europske komisije prošli tjedan nije raspravljao niti je donio takvu odluku. Ova će tema u obliku informacije, bez predviđene posebne rasprave, biti stavljena na dnevni red kolegija povjerenika u srijedu, 18. rujna, s prijedlogom da Komisija započne postupak prethodnih konzultacija s državama članicama Europske unije o namjeri donošenja odgovarajućih mjera temeljem članka 39. Akta o pristupanju Hrvatske EU", priopćio je Mimičin ured u Bruxellesu.

Mimica će, dakle, sutra ipak imati šansu ograditi se od prijedloga Viviane Reding, potpredsjednice Europske komisije. No, s Mimicom ili bez njega, kolegij povjerenika sigurno će prihvatiti prijedlog nametanja sankcija. Jasno je to novinarima u Bruxellesu do znanja dala sama Reding.

Reding ima punu potporu za sankcije

Ponovila je da je u petak povjerenicima izložila prijedlog uvođenja sankcija. O njemu se tada nije glasalo, već je postignut dogovor da se sankcije podrže. "Prijedlog koji smo predstavili predsjednik Barroso, povjerenik Fuele i ja bio je toliko jasan da je dobio punu potporu", poručila je Reding.

Dodala je da je akcija za uvođenje sankcija već pokrenuta. Ponovo je napomenula da ju je Hrvatska razočarala, te da je izigrala povjerenje Europske unije. Reding je također istaknula da ne može prihvatiti objašnjenje hrvatskih vlasti da će promjene "lex Perkovića" stupiti na snagu tek za deset mjeseci, jer "ako se zakon mogao promijeniti u samo nekoliko dana prije ulaska u EU, onda se opet može promijeniti za samo nekoliko dana".

Pročitajte više