Javni ovršitelji će raditi samo u većim gradovima?



DO SREDINE veljače definitivno bi se trebalo znati što će biti s javnim ovršiteljima, doznaje Vjesnik od izvora u Ministarstvu pravosuđa. Podsjećamo, vlada Zorana Milanovića odgodila je primjenu zakona o javnim ovršiteljima do 1. srpnja.

Međutim, iz Ministarstva pravosuđa doznaje se da, čak i ako ovršitelji opstanu, odnosno ako od srpnja započnu s poslom, to sigurno neće biti prema sadašnjem modelu zato što je analiza pokazala da ne bi imali dovoljno posla.

Ovršitelji zbog toga vjerojatno neće biti raspršeni po manjim gradovima, nego bi ovršiteljska služba postojala samo u većim sredinama. To znači da bi u vodu pala sadašnja zakonska odredba prema kojoj bi ovršitelji imali samostalne urede. Umjesto toga bi u velikim gradovima više njih najvjerojatnije radilo u jednom uredu.

Ministarstvo pravosuđa i dalje provodi analizu o trenutnom modelu provođenja ovrhe preko Fine i sudova. Prema sadašnjim podacima, sudovi prilično efikasno provode ovrhe, čak i u Zagrebu gdje je za to zadužen najopterećeniji sud u državi, Općinski građanski sud.

Pročitajte više