Je li bilo nezakonitosti: Nakon priče koju je objavio Index, Državno odvjetništvo saslušat će Kerumove radnike

Foto: Vojko Bašić (Cropix)

"OPĆINSKO državno odvjetništvo u Splitu provjerit će navode Kerumovih radnika te ocijeniti ima li osnove sumnje u počinjenje kaznenog djela", odgovoreno je iz splitskog Državnog odvjetništva nakon što je Index objavio priču skupine bivših radnika Kerum d.o.o. 

Radnici su se požalili Indexu kako ni nakon pola godine borbe za svoje plaće, otpremnine i ostala neplaćanja davanja, nisu uspjeli ništa napraviti pa će podnijeti sudsku tužbu. Prošlog mjeseca tražili su razgovor s Kerumom, no naišli su na ignoriranje. Radnici su šokirani koliko njihovog bivšeg gazdu nije briga. Odnos mu se nije promijenio unatoč tome što su za mjesec dana izbori. Kerum i dalje tvrdi da radnicima ništa ne duguje, no to ne odgovara istini.

U Kerum d.o.o. 103 tisuće kuna neplaćenih doprinosa

Šest bivših radnika Kerum d.o.o. potražuje između pet i 28 tisuća kuna neto, a uvidom u stanje poreznog duga može se lako provjeriti da u 22,2 milijuna kuna ukupnog duga ima i više od 103 tisuće kuna neplaćenih doprinosa. S obzirom da su kod Keruma radnici radili za minimalac, znači da se radi o značajnijem broju bivših zaposlenika kojima nisu uplaćeni doprinosi za mirovinsko i zdravstveno.

U Adriaticu d.d. 600 tisuća kuna neplaćenih doprinosa

Stanje s neplaćenim doprinosima još je gore u Adriaticu d.d., još jednoj Kerumovoj blokiranoj firmi koja je inače bila zadužena za izgradnju hotela Marjan.

Neplaćeni doprinosi iznose oko 600 tisuća kuna. U dvije Kerumove firme skupilo se, dakle, gotovo 100 tisuća eura neplaćenih doprinosa. I nije baš da nije ostao dužan.

Prefakturiranje računa, rad na određeno, potpisivanje ugovora na neviđeno...

Kako su radnici knjigovodstva i komercijale Kerum d.o.o. u razgovoru za Indexu iznijeli svoja svjedočanstva o tome što se posljednjih godina zbivalo u firmi, reakcija Državnog odvjetništva sasvim je razumljiva.

Radnici su, među ostalim, naveli da su ih seljekali iz jedne u drugu Kerumovu firmu, sve kako im ne bi dali posao za stalno. Neki su radili i po deset godina, sve na određeno. Ugovori su bili posebna priča. Radnici tvrde da su ih potpisivali, ali nikada ne bi mogli vidjeti što je napisano u ugovoru, niti bi ugovor ikada dobili. Tko je htio drukčije, mogao je pokupiti stvari i otići. Radnici su se žalili i na neplaćeni prekovremeni rad, nemogućnost bolovanja, raskidanja radnog odnosa u slučaju trudnoće, prefakturiranje računa s Kerum trgovine na Kerum d.o.o. u noći prije dolaska inspekcije...

Klub za pamćenje

Državno odvjetništvo, inače, ima nekoliko predmeta u radu vezanih za poslovanje Kerum d.o.o. pa je prije desetak dana ispitan i Kerum osobno, no kao svjedok. Postupak za nepokretanje stečaja vodi se inače protiv njegove nećakinje Željke, koja je preuzela tvrtku nakon što je završila u blokadi. Par mjeseci ranije iz firme se pokupila predsjednica Uprave Nevenka Bečić. Posao da firme unatoč nezavidnoj situaciji nekako održi na umjetnom životu zapala je Željkovog brata Jure, koji u biznisu dotad nije imao apsolutno nikakvog relevantnog iskustva već se zadnjih godina bavio ekološkim uzgojem kapulice.

Bečić, kad god bi je pitali o propasti, pravila se nevješta i odgovarala da ona više nije na čelu Kerum d.o.o. Kada je lani postalo jasno da je obiteljski biznis krahirao, došlo je i do velike svađe brace i seke, no krizna situacija je ubrzo nadvladana te se Željko i Nevenka čine bližim no ikada prije. Sada kuju planove za ofenzivu u Saboru zajedno s preostalom članicom novouspostavljenog kluba nezavisnih saborskih zastupnika Jadrankom Kosor, koja nije vidjela prepreke za udruživanje unatoč Kerumovom poslovnom debaklu i dugovima radnicima, dobavljačima, bankama... Iznos je u najmanju ruku pogolem, no zasad bez ikakvih pravnih posljedica za Keruma koji najozbiljnije računa na još četiri godine Banovine...  

 

 

 

Pročitajte više