Jedan mornar poginuo: Turski teretni brod napadnut pred libijskom obalom

Screenshot: Google Maps

JEDAN je pomorac poginuo, a još ih je nekolicina ranjena u granatiranju turskog teretnog broda s libijske obale, objavilo je u ponedjeljak tursko ministarstvo vanjskih poslova.

Brod koji se približavao gradu Tobruku granatiran je, a kad je pokušao otploviti iz tog područja, napadnut je i iz zraka, dodaje se u priopćenju.

Poginuo je treći časnik na brodu Tuna-1 koji plovi pod zastavom Cookovih otoka, a ranjeno je više članova posade.

Ministarstvo je u priopćenju osudilo taj napad, ali nije preciziralo tko ga je izveo.

"Snažno osuđujemo taj neprihvatljiv napad kojemu je meta bio civilni brod u međunarodnim vodama i izražavamo gnjev prema onomu tko ga je izveo", kaže se u priopćenju. Službena Ankara uložila je prosvjed libijskim vlastima, ali još nema libijskih komentara.

U vrijeme sukoba snaga odanih dvjema libijskim vladama, u siječnju je libijski vojni zrakoplov iz snaga odanih međunarodno priznatim libijskim vlastima bombardirao grčki tanker uz libijsku obalu, i tada je poginulo dvoje članova posade.

Međunarodno priznati libijski premijer Abdulah al-Tini u veljači je izjavio da njegova vlada više neće imati posla s Turskom jer Turska šalje oružje drugoj libijskoj vladi, "kako bi Libijci ubijali jedni druge".

Po turskome priopćenju, teretni brod u vlasništvu turske kompanije prevozio je građevni materijal iz Španjolske u Tobruk, a pogođen je 21 km od luke i oštećen je.

Pročitajte više