Jedan od radnika Gredelja koji su prosvjedovali na Markovom trgu počinio samoubojstvo



JEDAN od radnika Gredelja koji su jučer prosvjedovali na Markovom trgu počinio je samoubojstvo. Potvrdio je to u razgovoru za Index Željko Starčević, predsjednik Sindikata radnika TŽV-a Gredelj.

"Bio je jučer s nama na prosvjedu, a kad je otišao kući napravio je suicid. Svi smo potreseni. Radi se o čovjeku koji je u Gredelju radio 25 ili 26 godina, bio je branitelj, zapovjednik na ratištu", kaže Starčević.

"Strašno je to što nam država radi, ovo prelazi sve granice. Žele nas uništiti, kao u vrijeme privatizacije 1991. godine, da netko kupi firmu za jednu kunu", kaže Starčević, objašnjavajući kako njegov 50-godišnji kolega vjerojatno više nije mogao izdržati pritisak i neizvjesnost.

Država šalje Gredelj u stečaj

Podsjećamo, Vlada RH želi Gredelj poslati u stečaj. Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić kazao je da je to najprihvatljivije rješenje, jer Gredelj ima pola milijarde kuna duga.

Radnici tvrde da za stečaj Gredelja nema osnove, jer firma ima 1,5 milijardi kuna imovine, a trenutno ima posla za 150 milijuna kuna. Tvrde da Vlada i HŽ ne dozvoljavaju Gredelju da nastavi raditi.

Radnici su na prosvjedu na Markovom trgu, gdje ih se okupilo oko 600, poručili da nitko od Gredeljevih vjerovnika ne želi stečaj. Pojavila se i priča kako se Gredelj sabotira kako bi se na tržištu otvorio prostor za inozemne firme, što je Hajdaš Dončić opisao kao "teoriju zavjere".

Žele otpustiti više od 700 radnika

Prema planovima uprave i vlasnika, HŽ Putničkog prijevoza, Gredelj bi trebao biti podijeljen na dva društva, Gradnju vozila i Tehničke servise. Sindikati s tim nemaju problem, ali smeta ih što preustroj podrazumijeva i otkaze za barem 700 radnika!

U Gredelju trenutno radi 1465 ljudi, a procjena je da bi dvije tvrtke koje bi nastale preustrojem zapošljavale tek oko 700 radnika. Sindikat pristaje na smanjenje broja radnika, ali tvrde da dvije nove firme moraju zapošljavati najmanje 1100 ljudi.

Pročitajte više