Jedan poziv mijenja sve

KAO I obično, suština je potpuno sporedna.

Nema tu govora o nekakvoj hrabrosti, odlučnosti, zaokretu i preokretu. Ne razilaze se premijer i guverner HNB-a u ključnim pitanjima monetarne politike i gospodarskog razvoja, u raspravi o kuni i euru, ulozi tajkuna i Konzumovim bonovima...

Ništa od toga. U prvom planu je - pristojnost.

Prvo se uvrijedio Rohatinski

Prvo se Željko Rohatinski uvrijedio što mu je premijer Milanović telefonskim putem otkazao podršku za treći mandat na čelu centralne banke. "Premijer mi je prije nekoliko dana u telefonskom razgovoru rekao da suradnja više nije moguća", izjavio je guverner na javnom skupu i uvrijeđeno dodao: "Pitajte Milanovića da vam objasni razloge".

Za njegove sljedbenike to je bilo skandalozno. Zamislite, otkazati tako popularnom guverneru. Pa još i telefonom. Kakav je to način, kamo nas to vodi, čemu to služi?

A onda se uvrijedio Zoran Milanović.

Nema ručka za tebe!

Dan nakon guvernerova istupa on je Media servisu ljutito izjavio kako se "to tako ne radi". "Naprosto želimo razgovarati s ljudima. Bojao sam se da Rohatinski za moju odluku ne bi slučajno saznao iz medija, nisam htio slati tekliče, nego naprosto porazgovarati o tome", kazao je uvrijeđeni premijer.

A već sutradan Novi list je prenio izjavu visokog izvora iz Vlade da je Rohatinski "zaista nekorektno postupio" zato što je na svoju ruku obavijestio javnost o tom pozivu. "Istina", priznaju u Banskim dvorima, "Milanović je telefonski priopćio Rohatinskom svoju odluku da ga više ne želi za guvernera. Međutim, premijeru niti na kraj pameti nije bilo da će Rohatinski ovako samostalno izvijestiti javnost o odlasku".

Milanović je navodno htio na zajedničkom ručku predložiti da svi zajedno, Rohatinski, Boris Vujčić i njegova malenkost, objave promjene u HNB-u.

A sad ni od ručka neće biti ništa. Baš neće. Namjerno.

Egotripaško prepucavanje

I eto na što se sveo "najvažniji potez Milanovićeve vlade": na egotripaško prepucavanje premijera i guvernera oko toga tko je kome kako priopćio ono što se trebalo uskoro priopćiti.

Rohatinski je uvrijeđen zbog otkaza. Njegovi sljedbenici zbog premijerove nepristojnosti. Milanović zbog objave povjerljivog razgovora. Samo je Vlada sretna jer je uštedjela jedan ručak.

Od svih komentara, analiza, prognoza o uzrocima i posljedicama ovakvog, navodno najvažnijeg, najhrabrijeg, najsmjelijeg poteza Milanovićeve vlade ostalo je samo prepucavanje o tome tko je bio nepristojniji: premijer koji je otkazao telefonom ili guverner koji je to objavio.

I naravno, čija je taština više povrijeđena.

Više gotovo da se ne raspravlja o tome zašto je Rohatinski uopće smijenjen.

Pada sve što ne treba pasti

Prije izbora poručivao je da odlazi. Nakon izbora govorio je da ostaje. A onda objavio ono famozno: "Pada sve što ne treba pasti". I tako si presudio.

Premijer je odlučio da bi mu na čelu središnje banke više odgovarao netko njemu bliži, manje kritičniji, manje ambiciozan i tašt, netko tko mu neće remetiti idilu.

Rohatinski se pretvorio u instituciju, bio je previše popularan, kritičan i negativan, što se u ovom kontekstu čini presudnijim od njegovih veza s Todorićem ili, nedajbože, njegovih pogrešnih poteza koji su - po mišljenju sve većeg dijela stručne javnosti - kumovali dodatnom uništenju domaće proizvodnje i osiromašenju građana.

Ostojić za devalvaciju

Čak se i ministar turizma Veljko Ostojić ovih dana založio za postupno slabljenje kune kako bi se olakšalo izvoznicima među koje spada i turistički sektor.

Od toga, po svemu sudeći, neće biti ništa.

Umjesto toga, najvažnija tema u državi pretvorena je u obračun taština.

Rohatinski ne može podnijeti činjenicu da nakon 12 godina više neće biti guverner i vrijeđa ga kad mu netko "smrtnu presudu" priopćava telefonom. Milanović ne može podnijeti da ga netko javno kritizira i potkopava mu ionako krhki autoritet.

Tko je otkazao ručak

Sve se svodi na pitanje tko je koga nazvao i tko je kome otkazao ručak.

A zapravo, ne mijenja se ništa: ni monetarna, ni gospodarska politika, ni sklonost jalovim prepucavanjima ključnih osoba u državi. Ništa osim guvernera.

Pa ako već "pada sve što ne treba pasti", onda može i guverner Rohatinski.

Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Pročitajte više