Jedlička nije Klemm, samo Šatorland može egzistirati u sivoj zoni

Foto: FAH, Index

U MANJE od mjesec dana pristaše Liberlanda privedene su i novčano kažnjene već nekoliko puta. Posljednji put jučer.

Brzina i efikasnost djelovanja policije pohvalne su, s obzirom na to da se Čeh Vit Jedlička upliće u kompliciran granični spor između Hrvatske i Srbije, koji i bez "liberlandskog pitanja" predstavlja dovoljnu zavrzlamu hrvatskim vlastima.

No, ove ekspresne akcije hrvatske policije ukazuju i na nešto drugo. Kvota enklava dubioznog pravnog utemeljenja koje je policija spremna tolerirati na području svojega djelovanja očigledno je popunjena, s obzirom na to da se sva sila dobrohotnosti i uvažavanja demokratskog prava na okupljanje i prosvjedovanje već mjesecima prosipa po puzajućem državnom udaru pred Ministarstvom branitelja u Savskoj 66.

Okupacija Markova trga, dan prvi

Nakon što se 50-ak šatoraša 28. svibnja pojavilo na Markovu trgu kako bi zatražilo sastanak sa Zoranom Milanovićem, u roku od nekoliko sati postalo je jasno kako ratni veterani javnosti spremaju novu predstavu. Milanović im je ponudio sastanak u Lisinskom, no njegov prijedlog je odbijen. Ranko Ostojić je pak najavio kako će prosvjednici, ukoliko se ne sklone s Trga do 22 sata, biti izmješteni od strane policije. Time je sat počeo otkucavati.

Kako je dan protjecao, prosvjednici su polako počeli seliti suncobrane, klupice i stolice postavljene na Trgu prema ulazu crkve, formirajući svojevrsnu barikadu koja bi im omogućila povlačenje u zgradu. Oko 21 sat u crkvu su unesene i stvari, a veterani su ponijeli i invalide u kolicima te su i oni prebačeni u unutrašnjost zgrade. Policijska prisutnost na Trgu i u njegovoj okolici konstantno je rasla. Večer je kulminirala povlačenjem šatoraša u crkvu te izlaskom kordona specijalne policije na Trg.

"Građani, okupljanje na Markovu trgu iza 22 sata zabranjeno je. Zapovijedam vam da se raziđete. Imate 10 minuta", kroz megafon je Klemmu i okupljenima kazao zapovjednik policije, postrojavajući 70-ak oklopljenih policajaca pred sam ulaz crkve.

Teško je sa sigurnošću tvrditi što je u toj zapovijedi uzrujalo šatoraše, no reakcija glasnog negodovanja započela je odmah nakon što je prva riječ izgovorena - "građani". Od početka prosvjeda čini se kako su upravo prava i slobode koje za sobom povlači status građanina Hrvatske preuska i prerestriktivna za šatoraše. Ono što bi oni htjeli je pravna i društvena iznimnost, nauštrb ostatka društva, bačenog na koljena gospodarskom krizom, galopirajućom nezaposlenošću i sistemskom korupcijom na svim razinama vlasti.

Dva upozorenja koja je policija uputila šatorašima pala su na jalovo tlo. Uslijedila su dva pokušaja proboja. Šatoraši se nisu zadovoljili pasivnim iskazivanjem otpora - tako su diljem Hrvatske odaslane slike prosvjednika koji guše i udaraju policajce na ulazu u crkvu. Nakon intervencije svećenika proboji su zaustavljeni. a policija je ogradila ulaz metalnim ogradama.

Blokada prometa u Savskoj i iznošenje plinskih boca na cestu

Dok su oči javnosti prve večeri okupacije bile uprte u Markov trg, šatoraši su građanima Zagreba odlučili prirediti još jednu poslasticu. Na cestu su iznijeli plinske boce te zaprijetili kako će ih dignuti u zrak. Usto, blokiran je i promet.

U (srećom samo simbolički) eksplozivnoj atmosferi, Klemm je s Markova trga izdao zapovijed da se mobiliziraju ratni veterani diljem Hrvatske.

"Šalji poruke, svima šalji, neka krenu i svi za Savsku nek idu", moglo ga se čuti kako Klemm govori u popodnevnim satima na Markovu trgu, u poluzagrljaju s Antom Deurom. Usprkos Klemmovom imperativu, u ponoć 28. svibnja u Savskoj se nalazilo tek stotinjak branitelja. Dobar dio "mobiliziranih" iz ostatka Hrvatske ipak se nije pojavio.

Okupacija Markova trga, dan drugi

Drugi dan prosvjeda obilježili su proboj šatoraša na barikadi postavljenoj u Ćirilometodskoj ulici te maratonsko pregovaranje Klemma i Jukića s policijom, koje se vodilo u čak četiri kruga.

Policija je na proboj reagirala propuštajući određen broj prosvjednika, zatvarajući barikadu i zavodeći ponovno red na Trgu. Ipak, nekolicina onih koji su krenuli u proboj sukobila se s policijom te je jedan od prosvjednika trebao biti priveden. Policija je s muškarcem krenula prema marici, izazivajući histeričan ispad šatoraša okupljenih pred crkvom. Desetak ratnih veterana zaletjelo se na policajce uz urlike "Ne diraj ga!" i "Puštaj ga!", napadajući i udarajući policajce te vraćajući muškarca među svoje redove. Policajca, vidno ošamućenog, iz tučnjave je izvukao i na stranu odvukao kolega. Nedugo zatim red na Trgu ponovno je zaveden, a situacija više nije eskalirala. U popodnevnim satima ispregovarano je povlačenje šatoraša s Trga.

Drugi dan prosvjeda okrunjen je izjavom Tomislava Karamarka, koji također vjeruje kako su šatoraši iznad zakona.

"Nije bitno je li prekršen zakon, možda oni i stoje gdje ne bi trebali biti, ali to su branitelji", odgovorio je Karamarko na novinarsko pitanje o kršenju Zakona o javnom okupljanju od strane prosvjednika.

Rok za dokazivanje "spremnosti na zajedništvo"

Skoro 8 mjeseci traje prosvjed šatoraša u Savskoj, koji je od zahtjeva za smjenama čelništva Ministarstva branitelja, preko postavljanja ultimatuma najvišim hrvatskim državnim institucijama, dogurao do okupacije Markova trga. Đuro Glogoški, jedan od vođa prosvjednika, tako je Zoranu Milanoviću početkom svibnja na Trgu bana Jelačića dao "rok za dokazivanje zajedništva".

"Ako niste spremni na zajedništvo tada to javno recite. Podsjećam na riječi koje smo zadnji put izrekli na ovome mjestu da je mali korak od Trga bana Jelačića do Trga svetog Marka. Ako ne možete osigurati budućnost hrvatskom narodu, odstupite, ako ne prije, onda na Dan državnosti 30. svibnja", rekao je Glogoški, ponavljajući kako će 30. svibnja netko morati otići s Trga svetog Marka.

> Thompson pjevao za šatordžije, u publici i ratni zločinci, Glogoški zaprijetio Milanoviću

Klemm prijetio postrojavanjem ratnih postrojbi

Manje od tjedan dana nakon imperativa Đure Glogoškog na Trgu, Josip Klemm je u medijskom istupu kod Zorana Šprajca zaprijetio Vladi postrojavanjem ratnih postrojbi, specijalne policije i gardijskih brigada.

"Do 30. svibnja ima još vremena. Moram reći da hrvatski branitelji još uvijek nisu dignuti, nisu dignute ratne postrojbe i specijalne policije i gardijskih brigada, nego zajedno s građanima želimo samo dobro ovoj državi," rekao je Klemm.

Na pitanje Šprajca o tome što točno znači takvo dizanje postrojbi, s obzirom na to da ima jako pučistički prizvuk, Klemm je voditelju dočarao kako zamišlja dijalog postrojenih brigada, specijalne policije i Vlade.

"Na demokratski način je dobro. Zamislite kad se ratne postrojbe postroje i kažu što imaju reći ovoj vladi", kazao je čelnik šatoraša.

Svatko ima pravo na kišobran

Polemike oko samovolje šatoraša iz Savske traju od samoga početka prosvjeda. Indexu je još u siječnju u PU zagrebačkoj potvrđeno da prosvjed šatoraša u Savskoj ulici policiji nije prijavljen u smislu Zakona o javnom okupljanju, što znači da su prosvjednici ilegalno podigli šator ispred Ministarstva branitelja. Ipak, iz policije su nam tada kazali kako neće intervenirati jer nisu "zabilježeni slučajevi protupravnih ponašanja" koji bi ih na to primorali.

"U dosadašnjem tijeku održavanja ovog mirnog okupljanja odnosno javnog prosvjeda nisu zabilježeni slučajevi protupravnih ponašanja temeljem kojih bi nedvojbeno bili ispunjeni zakonski uvjeti za njegovo sprječavanje odnosno prekidanje primjenom policijskih ovlasti", poručili su iz PU zagrebačke.

> Policija: Prosvjed u Savskoj je ilegalan, ali nismo ih rastjerali jer su mirni


Priopćenje koje su prosvjednici naknadno poslali, kao reakciju na medijske navode o ilegalnom prosvjedu i podizanju šatora, graniči s teatralnim - unatoč tome što je pisano krajnje ozbiljnim tonom.

"Koliko je svima nama poznato nije ilegalno biti zaštićen od kiše, vjetra, snijega pa prema tome nije ilegalno niti imati veliki kišobran tipa šator", stoji tako u medijskom priopćenju koje potpisuje Đuro Glogoški.

Nije prosvjed, ali sam Glogoški okupljene naziva prosvjednicima

Čelnici šatoraša nastavili su inzistirati na tome kako se ne radi o prosvjedu, već o spontanom okupljanju, koje se može održati "bilo gdje, od Markovog trga do Zaprešića", kao što je, prije odlaska na Pantovčak i preuzimanja pozicije Kolindinog savjetnika za branitelje, za Index istaknuo Ante Deur. Interesantno je, s druge strane, kako se u medijskim priopćenjima koja je u ime "100% za Hrvatsku" potpisivao Đuro Glogoški, novinare cijelo to vrijeme pozivalo da prisustvuju na konferencijama u šatoru "prosvjednika" iz Savske.

"Poštovani, pozivamo Vas na konferenciju za novinare koja će se održati sutra 30. ožujka 2015. godine s početkom u 12 sati, u šatoru prosvjednika Savska 66, Zagreb", stoji tako u pozivu na konferenciju koji je Index zaprimio krajem ožujka. Pozive i priopćenja u kojemu se na okupljene pred Ministarstvom branitelja referira kao na "prosvjednike" zaprimili smo 17. ožujka, 11. ožujka te u više navrata u veljači.

Index upozorio na nepravilnosti u siječnju, policija reagirala u ožujku

Više od dva mjeseca trebalo je zagrebačkoj policiji da se pokrene po pitanju protupropisnog prosvjeda. Tako su tek sredinom ožujka podnesene prekršajne prijave protiv Đure Glogoškog i Josipa Klemma zbog kršenja Zakona o javnom okupljanju, odnosno organiziranja neprijavljenog prosvjeda.

> Policija prekršajno prijavila Glogoškog i Klemma, oni tvrde: Organizatora prosvjeda ima sto tisuća

Iz policije su tada poručili kako se radi o prekršaju za koji im prijeti kazna od pet do 20 tisuća kuna te kako se prosvjed, odnosno javno okupljanje, još uvijek istražuje.

Vatromet u Savskoj enigma zagrebačkoj policiji

Zagrebačka policija čini se još uvijek tapka u mraku i po pitanju vatrometa izvedenog bez potrebnog odobrenja, u noći drugog kruga predsjedničkih izbora 11. siječnja, kada su šatoraši pobjedu Kolinde Grabar-Kitarović proslavili blokadom Savske i vatrometom.

"Obavještavamo Vas da smo obavili provjere temeljem Vaših upita te je utvrđeno je da od ove Policijske uprave nije bilo zatraženo, niti je sukladno tomu bilo izdano odobrenje za izvođenje javnog vatrometa 11. siječnja 2015. u zoni Savske ceste ispred broja 66. Međutim, utvrđeno je da je došlo do korištenja pirotehničkih sredstava neutvrđenog razreda od strane osoba čiji nam identitet nije poznat".

S obzirom na činjenicu da je policiji bilo potrebno preko dva mjeseca da se pokrene po pitanju protupropisnog prosvjeda, za očekivati je kako će i misterij organizacije vatrometa morati pričekati još neko vrijeme prije nego što odgovorni budu otkriveni.

Pročitajte više