Svađa između Španjolske i Argentine. Sve počelo optužbom da se predsjednik drogira

Foto: EPA

Argentinski predsjednik Javier Milei optužio je španjolsku socijalističku vladu da ugrožava srednju klasu politikama "koje donose samo siromaštvo i smrt". Njegov istup dolazi nakon što je španjolski ministar natuknuo da je Milei bio pod utjecajem droga tijekom kampanje. 

"Vlada španjolskog premijera Pedra Sancheza ima važnijih problema s kojima se mora nositi, kao što su optužbe za korupciju iznesene protiv njegove supruge, što je pitanje koje ga je čak navelo da razmisli o ostavci", napisao je Milei u službenom priopćenju iz Ureda predsjednika Republike Argentine. 

Svađa između Buenos Airesa i Madrida započela je nakon što je španjolski ministar prometa Oscar Puente jučer sugerirao da je Milei bio pod utjecajem droga tijekom televizijskih nastupa.

Posljednjih mjeseci zahladili odnosi

Milei, samozvani desničarski libertarijanac, također je kritizirao Sanchezove dogovore s baskijskim i katalonskim separatistima rekavši da je španjolski premijer "ugrozio jedinstvo Kraljevstva sklapajući paktove sa separatistima i dovodeći do raspada Španjolske".

Dodao je da ilegalna imigracija u Španjolskoj prijeti sigurnosti žena. Španjolska vlada danas je kategorički odbacila tvrdnje argentinskog čelnika rekavši da "ne odgovaraju odnosima dviju bratskih zemalja i naroda".

Odnosi između Španjolske i Argentine zahladili su od Mileijevog dolaska na vlast prošlog prosinca, piše Politico. Argentinski čelnik javno je podržao španjolsku desničarsku oporbenu stranku Vox.

Pročitajte više