Jeftina taksi usluga Uber zabranjena u Španjolskoj

Foto: scx.hu

AMERIČKA taksi kompanija Uber dobila je zabranu rada u Španjolskoj, nakon što je sud prihvatio tužbu madridskog udruženja taksista.

Kao razlog zabrane navodi se to što je Uber registriran u američkoj poreznoj oazi Delawareu, tako da kompanija uopće nije dobila priliku da iznese svoje stavove na sudu.

>Uber, noćna mora taksista-šahista i spas za svačiji džep

Kompanija nailazi na prepreke u mnogim zemljama, jer stvara ogromnu konkurenciju postojećim taksistima, koji u mnogim gradovima, kroz razna taksi udruženja imaju određenu vrstu monopola.

Sa druge strane, vozači koji rade za Uber nemaju taksi licencu, a prijaviti se može gotovo svatko sa odgovarajućim vozilom i vozačkom dozvolom. Naplata se vrši putem Uberove aplikacije, na način da se na kraju vožnje iznos naplaćuje sa kreditne kartice klijenta.

U posljednje vrijeme njihova usluga našla se na udaru lokalnih vlasti u Nevadi, koja im je zabranila rad. U New Delhiju su dobili zabranu zbog toga što je njihov vozač optužen za seksualni napad na putnicu.

U Bruxellesu su također dobili zabranu rada, odnosno zaprijetili su im novčanim kaznama ako u sustavu imaju nelicencirane taksi vozače.
 

Pročitajte više