Jeste li među kandidatima za "posao iz snova": Plaća u Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa 17.000 kuna

KREĆE ispitivanje kandidata koji žele biti članovi Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa - posao plaćen 17.000 kuna mjesečno. Za tu se dobro plaćenu funkciju natječe 123 kandidata - svi redom nestranački kadar, jer je to, uz objavu životopisa, jedan od uvjeta za ovaj posao. Ovo je treći pokušaj sastavljanja tijela koje će u nekim segmentima imati ovlasti čak i veće od policije.

Osim što član Povjerenstva ima visoku plaću, moći će znati sve o bankovnim računima i poreznim karticama svih ministara i saborskih zastupnika, a moći će zbog eventualnog sukoba interesa zatražiti čak i odstupanje predsjednika države s tog mjesta. U novom Povjerenstvu neće biti političara. Predsjednik i članovi Povjerenstva biraju se na razdoblje od pet godina i mogu biti izabrani na svoju dužnost najviše dva puta. Uz predsjednika će u Povjerenstvu sjediti još četiri člana.

"Opozicija sada traži da se odlučuje dvotrećinskom većinom, a da mi imamo problem odabrati ljude s takvim ovlastima običnom većinom, i uopće preuzeti odgovornost za to jer ne znamo što biramo... Predstavnik GONG-a je na televiziji rekao da tijelo ima malo prerepresivne ovlasti i tako dalje. A ništa, nešto ćemo odabrati. Ispričavam se, zaboravio sam reći da će članovi povjerenstva imati veću plaću od vas", našalio se na sjednici Vlade premijer Zoran Milanović, ali svima je jasno da šale više nema jer su svi rokovi za formiranje ovoga tijela za borbu protiv korupcije odavno probijeni, a Europska unija pritišće sa svih strana.

Od ponedjeljka do petka ispitivat će se po 30 kandidata kako bi se Saboru predložila dva kandidata za predsjednika i osam za članove Povjerenstva.

Pročitajte više