Jeste li prijavili porez? Danas zadnji dan za predaju poreznih prijava!

Foto: Arhiva

ZADNJI je dan za predaju poreznih prijava. Osim na šalterima područnih ureda Porezne uprave, možete ih i poslati preporučeno, najkasnije do ponoći. U Gradu Zagrebu do podneva je zaprimljeno oko 80 tisuća prijava poreza, dok je na nivou Hrvatske zaprimljeno oko 500 tisuća.

U najvećoj ispostavi Porezne uprave, onoj zagrebačkoj, do jučer je zaprimljeno oko 65 tisuća poreznih prijava. Ipak, pročelnik Marko Buljan predviđa da će mnogi po običaju čekati zadnji tren i da bi broj pristiglih prijava na kraju mogao biti oko 120 tisuća. U Zagrebu su šalteri Porezne uprave otvoreni do 19 sati, dok u ponoć istječe rok za slanje preporučenom poštom. Pročelnik Marko Buljan očekuje da će takvih biti oko 10 posto.

Buljan otkriva da je u odnosu na protekle godine pao broj podnesenih prijava. "Iz jednostavnog razloga jer su neke olakšice ukinute. One vezano uz stambeno, zdravstveno, za iznajmljivanje i one koji su u najmu. Ostao je osobni odbitak i onaj vezano uz uzdržavane članove obitelji. Kao olakšica se mogu koristiti i ona darovanja do dva posto pod uvjetom da je u prethodnoj godini podnio poreznu prijavu", objašnjava pročelnik Buljan.

Poreznu prijavu obavezno trebaju predati obrtnici, poljoprivrednici i slobodne profesije, oni koji imaju dohodak iz inozemstva ili koji su plaću ili mirovinu dobivali istodobno od dva ili više poslodavca u Hrvatskoj. Obveznici koji ipak ne podnesu prijavu, riskiraju prekršajne kazne od 5 tisuća pa do čak pola milijuna kuna. "Nadam se da će takvih `namjerno` biti mali broj ili da će biti zanemariv. Nadam se da neće biti zaboravljivi", zaključio je pročelnik zagrebačke ispostave Porezne uprave.

"Isplativo je onima koji nisu radili cijelu godinu"


Poreznu prijavu mogu prijaviti i oni kojima je to isplativo. "Isplativo je onima koji nisu radili cijelu godinu, oni mogu iskoristiti osobni odbitak za 12 mjeseci jer se osobni odbitak računa za 12 mjeseci", objašnjava pročelnik Buljan.

Osim toga, svi koji su koristili olakšicu za uzdržavanog člana obitelji, a taj uzdržavani član je zaradio 9.960 kuna, oni su u obvezi podnijeti obveznu godišnju poreznu prijavu. "Zato uzdržavani član treba podnijeti također obveznu godišnju poreznu prijavu, on će imati vjerojatno povrat, a ovdje će imati uplatu", naglasio je Buljan.

Prvi povrati trebali bi i ove godine krenuti drugom polovicom ili krajem travnja. "Što se tiče povrata, u ovom trenutku nema nikakvih sumnji za sve one koji su preplatili da će tijekom godine dobiti taj povrat. Odnosno da će platiti oni koji su to obvezni. Držim da se ništa po tom pitanju neće mijenjati", poručuje Buljan.

Redoslijed obrade poreznih prijava ne radi se po principu tko je prvi predao, taj će prvi biti obrađen, ističe Buljan. "Prvo se krene od čistih prijava koje su točno popunjene i gdje su prilozi onakvi kakvi i trebaju biti, ovisno je li riječ o uplati ili povratu", objašnjava Buljan.

Većih gužvi na šalterima Porezne uprave nije bilo.

Građani kažu:

"Nisam znao da je danas zadnji dan, išao sam namjerno danas da ne bi slučajno bio zadnji dan. Imam nešto malo najma kroz godinu oko 7000 kuna, pa mi malo vrate".

"Svaki put predam i nikad ne znam hoću li dobiti, valjda ću dobiti. Čekao sam za prijavu oko 3 minute".

"Pa, trebao bih nešto sitno dobiti".

"Očekujem da ću dobiti neke novce, zato sam i predao, a prošle godine nisam imao što predati."

"Očekujem da ću dobiti nešto. Za supruga sam predala, on je imao nešto za firmu i nadamo se da će biti dovoljno", kažu građani.

Pročitajte više