Jeste li znali da u Zagrebu postoji Škola za roditelje?

Ilustracija: Shutterstock

ZAGREBAČKA Škola za roditelje našim je mamama i tatama mogla pomoći u brojnim pitanjima i nedoumicama prilikom odgoja svojih najmlađih. Zahvaljujući projektu Hrabrog telefona koji već djeluje osam godina mi danas imamo priliku biti bolji roditelji, a u radionice se mogu uključiti bake i djedovi. Novost je radionica za djecu i roditelje koji se rastaju.

Razgovarali smo sa stručnjacima koji vode program, ali i onima koji su ga prošli. Besplatne radionice održavaju se u grupi, tri puta godišnje, u prostorijama Dječje kuće Borovje u Zagrebu, pod vodstvom stručnjaka. Među njima je i profesorica Marija Crnković.

"Škola za roditelje je program Hrabrog telefona koji traje već 8 ili 9 godina i zapravo daju mogućnost roditeljima da unaprijede svoje roditeljske vještine, da nauče neke nove vještine, da bolje upoznaju sebe kao roditelja, ali i svoje dijete, i onda na taj način stvore bolji međusobni odnos u kojem zadovoljavaju sve svoje potrebe, i najvažnije djeteta."

Godišnje se u Školu za roditelje upiše 40-tak roditelja, najčešće majke, ali dolaze i očevi. Upisala ju je i 39-godišnja Zagrepčanka. "Htjela sam promijeniti ono što mislim da moji roditelji nisu odradili kvalitetno, tj. napravili su najbolje što su znali. Objasnili su nam koje su potrebe naše djece."

Naša sugovornica, koja je željela ostati anonimna, preporučila bi ove radionice svima. Upravo je na njima naučila kako plivati u škakljivim temama, od postavljanja granica našim najmlađima do spolnog razvoja djece. O njima u Školi za roditelje govori profesorica Crnković s početka priče.

"Spolni razvoj je roditeljima nekakva tabu tema, pa se pokazalo da su rijetko njihovi roditelji razgovarali s njima o tome, pa se oni ne snalaze u tom dijelu. A što se tiče postavljanja granica često nisu sigurni u tome kad treba biti strog, kad ne; je li nešto previše ili premalo, je li rigidno ili prepopustljivo."

Novost radionica za djecu čiji su se roditelji odlučili razvesti

Novost je radionica za djecu i roditelje koji prolaze ili su prošli razvod braka. Već je javna tajna da se u Hrvatskoj raspada svaki treći brak, a u cijelom procesu najviše pate djeca.

"Radi se na ekspresiji, normalizaciji emocija, osjećaju povezanosti i povjerenja, procesu tugovanja radi raspada obitelji, te razvoju vještina sa boljim suočavanjem sa novonastalim situacijama, naravno sve to kroz aktivnosti djeci zanimljive i s kojima se oni najbolje izražavaju."

Na radionicu mogu doći oba roditelja, ali preporuka je da dolaze odvojeno. Sve to je nakon Škole za roditelje prošla i 39-godišnja Zagrepčanka kojoj je ovaj projekt promijenio život. "Naučila sam odvojiti partnerski od roditeljskog odnosa, i mislim da svatko tko to uspije napraviti može biti dobar i kvalitetan roditelj. Kćer je uključena u radionicu, jednostavno su joj pomogli posložiti neke stvari i objasniti što najčešće djeca misle da su oni krivi za nekakve postupke roditelja."

Radionice se provode kroz deset susreta sa stručnjacima, a namijenjene su za djecu od 8 d0 13 godina. Trenutno je u tijeku i Škola za roditelje te radionica za one koji su u procesu rastave. Novi upisi planiraju se krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca, a svi detalji se mogu pronaći na webu Hrabrog telefona.

Pročitajte više