Jesu li deve izvor ljudske zaraze smrtonosnim virusom?

Foto: Guliver Image/ Getty Images
 
ZNANSTVENICI su našli veliku količinu antitijela u omanskim jednogrbim devama što upućuje da su životinje nedavno bile zaražene problematičnim korona virusom Mers (Middle East Respiratory Syndrome).
 
Ovo je otkriće napredak u razumijevanju ponašanja i prenošenja virusa koji je do sada usmrtio 46 osoba.
 
Sumnja se da bi deve mogle biti izvor ljudskih zaraza smrtonosnim virusom.
 
Istraživanje iz kojeg dolaze ove informacije objavljeno je u časopisu Lancet Infectuous Diseases.
 
Znanstvenici tvrde je cijeli fenomen potrebno dodatno istražiti, no postoji velika vjerojatnost da su deve u nekom trenutku bile nositelj virusa. "Pronašli smo antitijela za koja vjerujemo da su specifična za Mers ili za jako sličan virus", potvrdio je profesor Marion Koopmans iz Nacionalnog instituta za javno zdravstvo i okoliš nizozemskog sveučilišta Erasmus.   
 
Na dva su područja pronađene deve s antitijelima. Na Kanarskim otocima je mala količina pronađena u 15 od 105 analiziranih deva, dok je u Omanu svaka od 50 analiziranih deva posjedovala veliku količinu antitijela.
 
Prioritet je čovjek
 
Znanstvenici dodaju da ovo još uvijek ne znači da su deve izvor ljudskih zaraza jer u životinjama još uvijek nije pronađen sam virus.
 
Profesor Paul Kellam s Londonskog sveučilišta za BBC je rekao da "bi definitivan dokaz bila izolacija virusa iz tijela životinje." 
 
Iz zdravstvenih organizacija tvrde da je bitno saznati tko sve može biti izvor virusa, no ipak je najvažnije razumjeti kako virus dospijeva u ljude.   

Pročitajte više