Još jedan apsurdni zakon: Tisuće građana gladuje, a donatori bacaju hranu jer im je to isplativije!

Ilustracija: Shutterstock

TISUĆE građana u Hrvatskoj svakodnevno gladuje te ovisi isključivo o pomoći pučkih kuhinja i dobrih ljudi koji im mogu pomoći. Pučke kuhinje, pak, ovise o donacijama, jer bez donacija ne bi mogle funkcionirati.

A donatorima se u Hrvatskoj, pak, ne isplati donirati jer su prema zakonu dužni na donacije i humanitarne akcije plaćati PDV!

Velikim donatorima, poput trgovačkih lanaca, ne isplati se donirati pa hranu koja je pred istekom roka trajanja radije bacaju. U Poreznoj upravi kažu kako za humanitarne donatore postoje određene povlastice, ali one ovise o vrijednosti donirane robe.

Prema zakonu, trošak donacije umanjuje poreznu obvezu do visine 2% ostvarenih prihoda tvrtke ili osobe koja donira u prethodnoj godini. Ukoliko donacija prelazi tih 2%, preostali dio vrijednosti neće umanjiti poreznu obvezu, odnosno porez će se morati platiti. I to je, prema mišljenu Porezne uprave, dovoljna olakšica.

I dok druge zemlje većinom potiču humanitarne akcije i donacije kroz brojne povlastice, u Hrvatskoj i dalje postoje apsurdni zakoni - upravo zato, kako javlja HRT, Hrvatska najviše donacija prima upravo iz drugih zemalja.

Pročitajte više