Josip Klemm saslušan i pušten: Nisam kriv, u državni proračun sam uplatio 115 milijuna kuna!

Foto: Hina

BIVŠI specijalac, predsjednik Udruge specijalne policije te vlasnik zaštitarske tvrtke Klemm Security Josip Klemm pušten je na slobodu nakon što je jučer uhićen zbog sumnje za zlouporabu položaja i ovlasti te pribavljanje nezakonite imovinske koristi veće od tri milijuna kuna.

"U zadnje četiri godine sam u ime svoje tvrtke u proračun uplatio 115 milijuna kuna"

Klemm se danas obratio javnosti na a konferenciji za novinare svoje udruge i Zbora gardijskih postrojbi rekavši da se ne osjeća krivim za optužbe koje mu se stavljaju na teret. Poručio je kako se može osjećati krivim jedino ako je svojim neznanjem oštetio vlastitu tvrtku, a ne da je tvrtka oštetila državu.

"Osjećam se dobro jer u svom srcu znam da nisam kriv", rekao je Klemm, naglasivši kako su hrvatski branitelji, kojima pripada, temelj hrvatskog društva, stvorili su ovu državu te moraju poštovati njezine zakone za koje su se borili. "Mislim da ovaj događaj nema veze s hrvatskim braniteljima i žao mi je što se ovo događalo za vrijeme predstojećih blagdana", dodao je i ocijenio da je odnos policije i Državnog odvjetništva prema njemu bio profesionalan.

Ustvrdio je da je u zadnje četiri godine u ime svoje tvrtke uplatio 115 milijuna kuna u državni proračun. "Pa neka se pohvali jedan gospodarstvenik koji je to napravio", poručio je Klemm i dodao kako zapošljava oko 900 ljudi.

Inače, Klemm je izjavu dao na novinarsko inzistiranje jer na početku konferencije za novinare nije bio u dvorani, već u jednoj od susjednih prostorija. Na početku je, pak, pročitano priopćenje Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata i Zbora gardijskih postrojbi, u kojemu se osuđuje jučerašnje Klemmovo privođenje i proziva Vlada da tako udara na vrednote Domovinskog rata.

"Ova Vlada uhićuje sve one koje smatra prijetnjom te tim privođenjem čelnika braniteljske udruge vrši udar na vrednote Domovinskog rata i one koji su najviše dali, a u svrhu dnevne politike", stoji u priopćenju.

"Ispitivanje je bilo fer i korektno"



Odvjetnik Branko Šerić za Mediaservis je rekao kako je donesena odluka da Josip Klemm ne ide pred suca istrage.

"Josip Klemm je ispitan na Županijskom državnom odvjetništvu, iznio je svoje viđenje onoga za što ga se tereti, bio je potpuno otvoren. Donesena je odluka da ne ide pred suca istrage, nema procedure. On ide kući, slobodan je, a istraga će vjerojatno ići dalje", rekao je.

"Ispitivanje je bilo fer i korektno. Klemm je opširno iznio svoju obranu i potkrijepio je raznom dokumentacijom", izjavio je Šerić Hini.

Bivši specijalac i predsjednik Udruge specijalne policije sumnjiči se za zlouporabu položaja i ovlasti te pribavljanje nezakonite imovinske koristi veće od tri milijuna kuna. Jučer je uhićen, a policija je izvršila pretres njegovog stana te poslovnog prostora.

Tužiteljstvo: Klemm je potvrdio naše sumnje

Predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata te direktor i vlasnik tvrtke "Klemm security" Josip Klemm potvrdio je pred tužiteljima inkriminacije za koje ga tereti zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo, koje je protiv njega i još petorice pokrenulo istragu zbog zlouporaba teških 3,2 milijuna kuna.

"Tijekom današnjeg dana prvookrivljenik je ispitan pred državnim odvjetnikom te je iznio svoju obranu i u cijelosti potvrdio inkriminacije koje mu se stavljaju na teret rješenjem o provođenju istrage, zbog čega nije bilo zakonskog osnova za predlaganje određivanja istražnog zatvora", izvijestili su iz zagrebačkog ŽDO-a.

Klemm je, pak, nakon jutrošnjeg ispitivanja u tužiteljstvu i puštanja na slobodu na konferenciji za novinare svoje udruge i Zbora gardijskih postrojbi izjavio kako se ne osjeća krivim za optužbe da se gospodarskim zlouporabama u ime svoje tvrtke "Klemm security" okoristio za najmanje 3,2 milijuna kuna. Poručio je kako se može osjećati krivim jedino ako je svojim neznanjem oštetio vlastitu tvrtku, a ne da je tvrtka oštetila državu i njen proračun.

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara: Država ne štedi sredstva i udara na tradicionalne hrvatske vrijednosti


U vremenu bezbrojnih afera vladajućih, bahate vlasti i udara na tradicionalne vrijednosti hrvatskog društva, kroz planirano siromašenje i depopulaciju, događa nam se i režirana stvarnost. Povodom uhićenja Josipa Klema, Stožer za obranu hrvatskog Vukovara želi naglasiti da će pozorno pratiti sve što se događa oko ovog slučaja, poglavito zato što njegovi korijeni datiraju iz davne 2005. godine, što jasno svjedoči da hitnost postupka nije prioritet njegovog rješavanja.

Josip Klemm se u više navrata odazivao pozivu istražnih i pravosudnih tijela te sustavno bio dostupan istima. Također, nikada i ničim nije pokazao da bi kanio izbjeći bilo kakav postupak ili odgovornost, čemu je dokaz njegovo ponašanje i danas ,kad u teškoj situaciji pokazuje dostojanstvo svojstveno istinskom branitelju, domoljubu i čovjeku. Još je znakovitije kada to zahtjeva i od svih nas koji ga bez zadrške podržavamo.

U toj borbi za istinom, pravdom i dostojanstvom našu potporu će imati i dalje. Ono što zabrinjava Stožer i hrvatsku javnost svakako je po tko zna koji put iskazana i očita namjera vladajućih, da na sve načine, pa i selektivnom primjenom zakona udare na simbole i značajke mlade hrvatske države, pogotovo značajke iz Domovinskog rata kao što su Vukovar i Vukovarci, domoljublje, čovjekoljublje te čistoća obrane domovine. Pamtimo udare na brojne zaslužne ratne zapovjednike i domoljube koji su se u ratu istaknuli, kao što je to bez ikakve sumnje gospodin Josip Klemm, ali i mnogi drugi prije njega.

Pri tome se ne štede ili su i cilj udara i same tradicionalne hrvatske vrijednosti kao što su brak, obitelj, vjera, Crkva... Relativizaciju tih vrijednosti režiranim uhićenjem u vrijeme najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa, smatramo jednim od najočitijih udara upravo na te vrijednosti koje branitelji neobično štuju, još od vremena rata kada su s krunicom u ruci vlastitom žrtvom više nego oružjem krenuli u obranu domovine i tih vrijednosti. Uvjereni smo da će g. Josip Klemm dokazati da je represija prema njemu bila neosnovana i nepotrebno iskazana u vrijeme ovih blagdana.
Režiserima farsi poručujemo da branitelji i stradalnici zbijaju redove kao i kod prikupljanja potpisa za referendum te da će njihova, jedna od posljednjih ofenziva koju poduzimaju da bi ukaljali sve što nosi predznak hrvatsko, pasti u vodu.

Nezakonita imovinska korist veća od 3,24 milijuna kuna

Ne navodeći ime već samo godinu rođenja, MUP je izvijestio kako je nakon dovršenih višemjesečnih zajedničkih izvida Ravnateljstva policije, Porezne uprave i Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu uhićen hrvatski državljanin (1972.) zbog osnova sumnje na počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz članka 337. stavak 1., 3. i 4. Kaznenog zakona koji će, nakon provedenih dokaznih radnji, uz kaznenu prijavu biti doveden pritvorskom nadzorniku.


"Ujedno, rezultati provedenih izvida ukazuju da postoje osnove sumnje da je drugi hrvatski državljanin (1959.) počinio kazneno djelo pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti iz članka 337. stavak 1., 3. i 4. Kaznenog zakona/97 u svezi članka 38. Kaznenog zakona/97.

Postoje osnove sumnje da je uhićenik, od početka 2005. do sredine 2007. u Zagrebu, kao direktor jednog trgovačkog društva iz Zagreba, nalagao neosnovana plaćanja sa žiro-računa tog društva na žiro-račune više drugih trgovačkih društava, koja društva su trgovačkom društvu uhićenika, prema prethodnom dogovoru, izdavala račune za neobavljene usluge.

Ujedno, postoje osnove sumnje da je uhićeniku u tome pomagao drugoprijavljeni, tako da je pronalazio odgovorne osobama raznih trgovačkih društava i s njima dogovarao da trgovačkom društvu uhićenika izdaju račune za neobavljene usluge. Nakon što bi plaćanje bilo izvršeno, po nalogu drugoprijavljenog, odgovorne osobe tih društava podizale bi novčana sredstva i predavali mu ih, a drugoprijavljeni ih je predavao uhićeniku.

Na opisani način uhićenik si je pribavio imovinsku dobit u iznosu od najmanje 3.244.121,73 kn, za koji iznos je oštetio trgovačko društvo u kojem je odgovorna osoba.", izvijestila je policija.

Prije dva tjedna posjetio Uskok

Klemm je početkom mjeseca bio ispitan u Uskoku zbog transfera najpopularnijeg hrvatskog košarkaša Darija Šarića iz Zagreba u Cibonu.

Istražitelje su zanimale informacije oko odštete od 4 milijuna kuna, koju je Cibona isplatila KK Zagreb zahvaljujući kreditu od privatne zaštitarske tvrtke Klemm Security.

Josip Klemm, vlasnik zaštitarske tvrtke, nakon ispitivanja pred Uskokom priznao je da mu puno toga nije jasno, kao ni je li ispitan u svojstvu svjedoka ili osumnjičenog. Prema ugovoru s Cibonom, klub mu novac mora vratiti nakon prodajte Darija Šarića.

Pročitajte više