Josipović: Dobro bi došla smjena vodstva HNS-a

Screenshot: N1

U PRESSINGU s Dubravkom Merlićem na N1 televiziji večeras je gostovao aktualni predsjednik i kandidat za predsjednika Ivo Josipović te ponudio promišljanja o čitavom nizu aktualnih tema.

Na samom početku emisije predsjednik je odbacio tvrdnju o planiranom vojnom angažmanu u Iraku rekavši da "Hrvatska vojska neće nigdje ratovati".

"Kurdima ćemo pomagati humanitarno i logistički, ali nećemo tamo ratovati. Hoće li biti vojne obuke, to je stvar dogovora. Hrvatska vojska neće ratovati u Iraku," rekao je.

Josipović je ponovio svoje stajalište o huškačkoj retorici ratnog zločinca Vojislava Šešelja i dodao da je osuda njegovih javnih nastupa jedan od uvjeta za potencijalni posjet Srbiji.

"Mi smo rekli da ćemo podržavati sve naše susjede, ali ćemo očekivati da ispune sve uvjete koje smo mi morali ispuniti. To je dio naše sigurnosti radi sigurnosti, gospodarstva i otvorenih pitanja. Od Srbije očekujemo isto što se od nas očekivalo," kazao je predsjednik.

N1 je na svojim stranicama ponudio i odgovore na "blic pitanja", koje prenosimo u cijelosti:

Je li moguće provesti strukturne reforme bez velike koalcije HDZ-a i SDP-a?

DA, u načelu.

Hoćete li, ukoliko dobijete izbore, predložiti sazivanje sjednice Vlade?

NE. Taj je institut nefunkcionalan.

Očekujete li smjenu vodstva Hrvatskog nogometnog saveza?

DA, dobro bi došla smjena vodstva HNS-a.

Vidite li se jednog dana u ulozi premijera Republike Hrvatske?

NE.

Je li Tuđman najznačajnija osoba u hrvatskoj povijesti 20. stoljeća?

On je velika povijesna ličnost, ali je imao i svojih promašaja.

Jeste li za outsourcing?

Protivim se masovnom outsourcingu.

Jeste li za monetizaciju autocesta?

Trebao bih vidjeti konkretnu ponudu da bih mogao reći jesam li za monetizaciju ili sam protiv

Jeste li za predložene izmjene Ustava koje predlaže udruga"U ime obitelji"?

To je legitimna inicijativa, ali nije do kraja dobra. Nisu dobri segmenti gdje se snižava prag, tu postoji opasnost od fragmentacije Sabora

Stvarna decentralizacija Hrvatske

Josipović se osvrnuo i na (de)centralizaciju Hrvatske, odnosno zahtjev Udruge gradova koja traži ocjenu ustavnosti Zakona o financiranju lokalne samouprave.

"Ako gledamo danas, mislite da smo decentralizirani. U biti smo vrlo centralizirani, a cilj ovih reformi je decentralizacija, a to je moguće ako će lokalne jedinice imati više novca, ali i više obaveza. Kazao je i da smatra da nije dobro što se daje centralnoj kasi, a uzima lokalnoj samoupravi", rekao je Josipović.


U komentaru porazne gospodarske situacije Josipović je kazao kako je svjestan da je Hrvatska u lipnju bila na bila na rubu bankrota, ali da smo uspjeli isplivati te da u takvim situacijama informacije doznaje kroz sastanke s premijerom i ministrima.

Neovisni politički faktor

Predsjednik je odbacio Merlićevu sugestiju da je SDP teret u njegovoj kampanji.

"Istraživanje pokazuje da me građani ne vide kao dio Vlade, jer sam pokazao da sam neovisni politički faktor", zaključio je.

Upitan što misli o lijepljenju uvredljivih plakata u Splitu zbog kojih su počiniteljima izrečene kazne od dvjesto eura, Josipović odgovara da on ne bi primjenjivao takvu kaznu.

"Ja ne bih primjenjivao takvu kaznu, ali sudsku odluku valja poštivati. Čuo sam da je bilo mrtvačkih glava i lik Šešelja, a to vidim kao provokaciju suprotnih strana", kaže.

Josipović je na kraju emisije izrazio uvjerenje u vlastitu pobjedu i nadu da neće biti drugog kruga predsjedničkih izbora.

Pročitajte više