Josipović: Hrvatska bi trebala biti puno više decentralizirana

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Ivo Josipović sastao se s predstavnicima Zajednice županija, te udruga općina i gradova na temu nacrta prijedloga Zakona o regionalnom razvoju Hrvatske.

Na Pantovčaku je iza zatvorenih vrata raspravljen zakonski prijedlog koji bi trebao unaprijediti suradnju županija na tragu zajedničkog interesa s europskim projektima.

Rješenje koje sadrži indeks razvijenosti postoji od 2009. godine no dosad se nije primjenjivalo, već su one općine koje su jednom ušle u krug državne pomoći do danas zadržale status.

Prema novom rješenju, pomoć bi trebalo dobiti novih 99 općina, a dio, njih 65, izgubiti. Josipović napominje kako regionalni razvoj treba odvojiti od regionalnog preustroja Hrvatske.

"Mnogi su isticali zaključak da će biti teško provoditi sustavnu politiku ujednačenog razvoja Hrvatske bez drugačijeg regionalnog ustroja. Tu se vraćam na temu ustavne osnove za regionalizaciju i raspravu trebamo li regije, koliko ih i kakve su im ovlasti. Ja osobno vidim Hrvatsku kao puno više decentraliziranu državu."

Pročitajte više