Josipović, Milanović i Leko čestitali židovski blagdan Pesah

Foto: Vlado Kos/Cropix

PREDSJEDNIK Ivo Josipović, premijerZoran Milanović i predsjednik Sabora Josip Leko čestitali su svim građanima pripadnicima židovske vjeroispovijesti blagdan Pesah.

"Svim građankama i građanima koji slave židovski blagdan Pesah želim da nadolazeće blagdanske dane provedu u ozračju mira, radosti i nade. Pesah je blagdan čije simboličko značenje - ostvarenje osobne i narodne slobode - pripada trajnim vrijednostima koje je židovski narod ugradio u duhovnu baštinu cijeloga čovječanstva. Hag Pesah sameah!", stoji u Josipovićevoj čestitci, koju je uputio čestitku Ognjenu Krausu, predsjedniku Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj i Vladimiru Šalamonu, predsjedniku Židovske vjerske zajednice Bet Israel.

"Pesah je blagdan kojim židovski narod slavi izlazak iz Egipta i oslobođenje od ropstva. Noseći poruku slobode i mira, Pesah je prigoda da se prisjetimo važnosti ovih temeljnih vrijednosti za svakog pojedinca i svaki narod. Život proveden u slobodi, prožet mirom i zajedništvom, cilj je kojemu cijelo čovječanstvo treba stremiti i upravo je to poruka Pesaha koju ne smijemo zaboraviti. Svim vjernicima židovske vjeroispovijesti u ime hrvatske Vlade i svoje osobno od srca želim radostan i blagoslovljen Pesah", stoji u Milanovićevoj čestitci.

"Svim vjernicima židovske vjeroispovijesti u Hrvatskoj upućujem najiskrenije čestitke povodom Pesaha u ime Hrvatskog sabora i u svoje osobno ime sa željom da blagdan provedete u miru i okružju najmilijih. Vrednote života, slobode te odbacivanje nasilja čine smisao ovog velikog židovskog blagdana. To su ujedno temeljne civilizacijske i demokratske vrednote zajedničke cijelom čovječanstvu koje nas sve ispunjavaju nadom i snagom da izgradimo bolje sutra", poručio je predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko.

Pročitajte više