Josipović: Možemo s ponosom reći da ona lirska ideja o Hrvatskoj kao europskoj Floridi nije za zanemariti

Foto: Damjan Tadić/Cropix

OTVORENA je konferencija "Ulaganje za zdraviju budućnost". Forum se održava treću godinu za redom, a na njemu će u tri dana 50-ak liječnika i poduzetnika iz regije i cijelog svijeta kao predavači panelisti, raspravljati o ulaganju u zdravstvo, modelima njegovog financiranja, te ulaganjima u zdravstveni turizam.

Pokretač ove konferencije, oftalmolog i vlasnik nekoliko privatnih klinika Nikica Gabrić najavio je kako će u prvom dijelu svoja iskustva predstaviti stranci čije je djelovanje vezano za zdravstvo.

Hrvatska ima velik potencijal za zdravstveni turizam

"Oni nas trebaju naučiti na koji način zdravstvo funkcionira na zapadu, kako se zdravstvo financira, od kud dolaze sredstva, kako se privlači novac sa zapada, iz fondova, iz banaka, iz različitih oblika financiranja koji mi dosad nismo upoznali u Hrvatskoj. Tu smo da nešto naučimo i da nas ljudi iz svijeta poduče na koji način doći do zdravog kapitala da bi mogli pokretati projekte", kaže Gabrić koji je najavio kako će se u subotu više govoriti o ulaganju u zdravstveni turizam u kojem Hrvatska ima velik potencijal.


"Zato što Hrvatska ima razvijen turizam i razvijenu medicinu, ali nismo povezali jedno i drugo. Imamo niz privatnih institucija koje funkcioniraju same za sebe, a nisu povezane. Ulaskom u EU te institucije se moraju povezati i zajednički nastupati prema zajedničkim tržištima. Organizirati zajednički prijevoz, marketing i distribuciju te dovoženje pacijenata u Hrvatsku", ističe Gabrić.

Važnost ulaganja u zdravstveni turizam, naglasio je i predsjednik Republike Ivo Josipović. "Zdravstveni turizam je s jedne strane prilika da se na strani poduzetništva ostvare odlični rezultati, s druge strane prilika je to da se otvore nova radna mjesta i s treće da se ne samo našim građanima, nego i onima u Europi otvori nova prilika za kvalitetniji i bolji život", istaknuo je Josipović.

Predsjednik je stoga uvjeren kako zdravstveni turizam može biti veliki doprinos hrvatskom gospodarstvu. "Ali isto tako da možemo s ponosom reći da ona lirska ideja o Hrvatskoj kao europskoj Floridi nije za zanemariti", zaključio je Josipović.

Pročitajte više