Josipović: Nikolić je daleko od europskih vrijednosti

HRVATSKI predsjednik Ivo Josipović izjavio je u ekskluzivnom intervjuu za agenciju Anadolija kako "daljnja dobra suradnja s Republikom Srbijom ne može ovisiti o dobroj političkoj volji samo jedne strane" te da je "za partnerstvo potrebno dvoje".

Komentirajući izbor Tomislava Nikolića za novog predsjednika Srbije te njegove izjave da je "Vukovar srpski grad" te da se "u Srebrenici nije dogodio genocid", Josipović je kazao: "Ja sam vrlo jasno rekao - novi predsjednik Srbije treba na djelu pokazati da se zalaže za najviše europske vrijednosti, na kojima želimo temeljiti međusobne odnose. Nažalost, stavovi koje je zastupao do sada, i koje je, eto, ponovio u svojim prvim obraćanjima javnosti, od toga da je Vukovar srpski grad do toga da u Srebrenici nije počinjen genocid, daleko su od europskih vrijednosti".

Na pitanje mogu li Tomislav Nikolić i njegova politika dovesti i do nestabilnosti na Balkanu, Josipović odgovara kako "želi vjerovati da neće doći ni do kakvih novih nestabilnosti, jer one zaista nikome ne mogu donijeti dobra, a posebno ne onima koji bi ih izazvali". "Upravo zbog toga, potrebna je maksimalna ozbiljnost i odgovornost svih u regiji koji se bave politikom. U ovoj regiji nitko sebi ne može dopustiti i priuštiti dvosmislene izjave", upozorava Josipović.

"Bez obzira na gomilu predrasuda koje postoje o Balkanu, ja vjerujem u tu regiju i njene mogućnosti"

"Bez obzira na gomilu predrasuda koje postoje o Balkanu, ja vjerujem u tu regiju i njene mogućnosti. Kad stavite stvari u perspektivu, objektivno Balkan je kroz povijest bio znatno više mjesto susreta nego mjesto sukoba, u svakom smislu, od kulture do gospodarstva. Ova regija je smještena na sjecištu putova koji su velikim dijelom i paneuropski koridori, ima velike zalihe prirodnih bogatstava, realno je jedna od regija koje će u budućnosti sigurno bilježiti gospodarski rast - dovoljno je samo vidjeti energetske potencijale, i koliko još infrastrukture treba izgraditi", rekao je Josipović u intervjuu za Anadoliju.

Osvrnuo se i na trenutnu gospodarsku situaciju te ulazak Hrvatske i država regije u Europsku uniju: "Trenutno je kriza svugdje, ali kriza će proći. Ono što mene brine, međutim, jest nedostatak fokusa i strateškog planiranja, osim ako se izuzme želja svih država da postanu članice EU. Dugoročni razvojni ciljevi prečesto gube na račun dnevne politike. Hrvatska je zemlja koja tradicijom i kulturom baštini elemente tri europske regije: Mediterana, Srednje Europe i Balkana. Za nas je to veliki resurs".

O dobrim odnosima s BiH: Samo jedan pogled na zemljopisnu kartu je dovoljan da bi se razumjelo zašto je to tako, mi smo doslovce upućeni jedni na druge


Josipović je ponovio i kako za Hrvatsku nema važnije zemlje od prijateljske Bosne i Hercegovine. "Samo jedan pogled na zemljopisnu kartu je dovoljan da bi se razumjelo zašto je to tako, mi smo doslovce upućeni jedni na druge. Postoji i ogroman ljudski kapital koji nas veže, čitao sam nedavno neka istraživanja po kojima je čak 40 posto današnjih građana Republike Hrvatske na neki način rodbinski povezano s Bosnom i Hercegovinom. Uz to, pogledajte samo prometne koridore. Uzmimo koridor 5C - on je od vitalnog interesa za BiH, ali gotovo isto tako i za Hrvatsku. Dvije trećine granice Bosne i Hercegovine su okrenute Hrvatskoj. Bosna i Hercegovina je država u kojoj očito još uvijek traje vrlo intenzivna politička rasprava o tome koji je optimalan model za zemlju koja mora pomiriti različite identitete i interese. Uz to, sasvim iskreno, ta se rasprava često spusti na razinu trikova, taktike i podmetanja, što je sigurno ne čini boljom i učinkovitijom, naprotiv", kaže Josipović.

"Naš je vitalni interes da Bosna i Hercegovina bude stabilna, da se razvija, da svi njeni narodi i građani imaju ista prava i iste šanse. I kad ravnopravno sjednemo za stol u Bruxellesu možete biti sigurni da će za tim stolom uvijek biti jedna ruka u interesu napretka i europske budućnosti Bosne i Hercegovine", dodao je Josipović.

O suđenju Mladiću za genocid u BiH: Bitno je da generacije temeljem dokazanih činjenica imaju jasnu spoznaju o tome što se na ovim prostorima događalo

Josipović se osvrnuo i na suđenje Ratku Mladiću za genocid u Bosni i Hercegovini. Smatra kako je taj proces "važan prije svega za pravdu". "Važan je i kao barem djelomična satisfakcija žrtvama užasnih zločina koji su počinjeni, a za koje haški tužitelj tereti Ratka Mladića. Važan je i kao poruka da suvremeni svijet ne smije dopuštati da se takvi zločini događaju, da su napravljeni propusti koji se ne smiju ponavljati. Važno je i kao poruka svima koji imaju makar i primisli stvarati nemir i problematične odnose među narodima i građanima da pravda uvijek dostigne one koji su se o nju ogriješili. I konačno, važan je i za povijest, jer je bitno da generacije temeljem dokazanih činjenica imaju jasnu spoznaju o tome što se na ovim prostorima događalo", naveo je Josipović.

Pročitajte više