Josipović: Podmeću mi Karamarko i paraobavještajni krugovi

Foto: HRT, Index

IVO JOSIPOVIĆ demantirao je na izvanrednoj press konferenciji tvrdnje Tomislava Karamarka da "Akcijski plan Barbika" koristi u svrhu svoje kampanje. Josipović tvrdi da taj dokument najviše šteti upravo njemu.

> Operacija "Barbika": Tajni plan protiv Kolinde Grabar Kitarović?


"Čuo sam što je rekao gospodin Karamarko. Njegovo okružje više sliči na vojnu obavještajnu, nego na političku organizaciju. I zato njegova izjava nije istinita. Pogledajmo tko ima interes za objavu takvog pamfleta. To sigurno nisam ja. On najprije šteti meni i mojoj kampanji, a vjerujem i da šteti i gospođi Kolindi, tako da ne vjerujem da ona ima ikakve veze s tim", rekao je Josipović.

Josipović tvrdi da se u dokumentu koji mu je, kako kaže, na Pantovčak stigao poštom, "prepoznaje rukopis paraobavještajnih krugova koje možete prepoznati u nekim portalima i tiskovinama".

"Rukopis tog kruga je vrlo prepoznatljiv. Ne mogu reći je li taj krug vezan za neku stranku, ali pročitajte natpise na, primjerice, portalu Dnevno ili u Hrvatskom listu. Pogledajte koji je to krug ljudi, pogledajte njihovu prošlost, što su nekad bili... Pogledajte nadimke kojima se neki služe i mislim da će vam sve biti jasno", rekao je Josipović.

Tajne službe neće istraživati "aferu Barbika"

"Ja sam na taj uradak upozorio jer javnost mora znati čime se pojedinci služe u kampanji. Podsjećam na prošlu kampanju za predsjednika kada je o meni i mojoj obitelji lansirano niz lažnih tvrdnji i objeda koji se i danas po tim portalima povlače kao da su istina. To je paraobavještajno i parapolitičko djelovanje koje zagađuje javni prostor u RH i građani to moraju znati", izjavio je Josipović.


No, tvrdi kako od tajnih službi neće tražiti da se pozabave ovim slučajem, niti da istražuju tko je autor spornog dokumenta. "Ovdje nije riječ o kaznenom djelu, niti o ugrozi nacionalne sigurnosti. Nema razloga da reagiraju državna tijela. Ali ovo je važna tema da se odgovori na pitanje kamo ide ova naša Hrvatska: je li to diskurs kakav želimo u Hrvatskoj ili je to zlo koje želimo prepoznati?", kazao je Josipović.

Kolinda bez komentara

Kolinda Grabar Kitarović odlučila je da ovu aferu neće komentirati. HRT-u se Grabar Kitarović javila SMS porukom iz Bruxellesa.

"U Bruxellesu sam. Ono što sam vidjela po portalima ne mogu ni komentirati. Razgovarat ćemo uskoro o onome što je bitno za ovu zemlju", poručila je Grabar Kitarović.

Karamarko: To su najobičnije gluposti

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko optužio je Josipovića da je napuhao "aferu Barbika".

"To su najobičnije gluposti kojima se bavi tko zna tko. Ne obazirem se na to. Radi se o već viđenim, dosadnim pričama kojima se pokušava ocrniti najbolja kandidatkinja", kaže Karamarko.

"Predsjednik je možda malo pogriješio u taktici", tvrdi Karamarko i dodaje kako Josipović ima na raspolaganju instrumente da istraži odakle je došao dokument, umjesto da "tekst koji je trebao završiti u smeću publicira preko novina".

"Plan Barbika" poštom slali zastupnicima


Nenad Stazić i Mirela Holy novinarima u Saboru kazali su da su poštom dobili ovaj dokument.

"Vjerujem da je to stiglo na još stotine adresa. Radi se o stupidnom uratku osobe koja ima vidno smanjene kognitivne sposobnosti. Jasno je da se želi oblatiti predsjednika Josipovića", kaže Stazić.

"Odmah sam vidjela da je to pokušaj diskreditacije predsjednika Josipovića. Vjerujem da se iza ove afere krije druga strana", izjavila je Holy.

"Ne znam kome služi takvo stvaranje afera. Kampanja nije još ni počela, što će biti tek kad krene. Ovo je ispod svake razine", izjavila je SDP-ova saborska zastupnica Gordana Sobol.

SDP i HDZ se međusobno optužuju

Igor Dragovan ističe kako SDP nema nikakve veze s "operacijom Barbika", a krivca vidi u HDZ-u.

"Ovo samo pokazuje na što je HDZ spreman u prljanju političkog prostora. Vrlo odgovorno tvrdim da oni stoje iza toga i da su počeli kampanju za predsjednika Republike na najprljaviji mogući način. To je već viđeno i građani bi se se trebali zamisliti što ih čeka ako oni budu imali odgovornost i kompletan represivni aparat u svojim rukama", rekao je Dragovan novinarima u Saboru.


HDZ-ovac Miroslav Tuđman kaže, međutim, da je riječ o uratku "ispod svake političke, intelektualne i moralne razine" te da anonimni dokument nije došao iz HDZ-a.

"U politici uvijek treba pitati kome nešto ide u prilog. Ako netko izađe s time van i kaže, 'je, ja sam ugrožen nelegitimnim ili nelegalnim metodama', onda je to doista providno i upitno", rekao je Tuđman.

Komentirao je i Josipovićevo tumačenje da dokument dolazi iz paraobavještajnog podzemlja.

"Termin paraobavještajno podzemlje je nešto što naprosto ne postoji. To je jedna fikcija, jedan odgovor da se zapravo ne zna o kome se radi i što se radi", tumači Tuđman.

Komadina: To je stiglo iz HDZ-ovog miljea; Prgomet: HDZ s tim nema ništa

"Aferu Barbika" u emisiji Poligraf Hrvatskog radija komentirao je i Zlatko Komadina, kojem je sporni dokument također poslan poštom.

"Taj dokument šteti predsjedniku Josipoviću i SDP-u, ali i Kolindi. To je stiglo iz miljea bliskog HDZ-u", izjavio je Komadina.

Odgovorio mu je Drago Prgomet, zamjenik predsjednika HDZ-a, koji je također gostovao u emisiji: "HDZ s tim nema ništa. Sadržaj tog dokumenta doista vrijeđa ljudsku inteligenciju".

"Barbika" na Pantovčak stigla poštom

Podsjećamo, Josipović je jučer na Pantovčak pozvao odabrane novinare kako bi im priopćio da se u kampanju uključilo obavještajno podzemlje. Tvrdi da je "Akcijski plan Barbika" na Pantovčak stigao poštom, popraćen anonimnim pismom navodno zabrinute SDP-ovke.

"Fingiranjem takvog dokumenta se nastoji mene difamirati kao osobu koja vodi prljavu kampanju, a s druge strane neke legitimne primjedbe koje bih mogao tijekom kampanje iznijeti protukandidatkinji se unaprijed nastoje prikazati kao podmetanje", rekao je Josipović.

Pročitajte više