Josipović: Prošlo je vrijeme kada su kriminalci bolje surađivali nego države

PREDSJEDNIK Ivo Josipović u službenom je posjetu Zadru povodom obilježavanja 10. obljetnice ponovnog osnivanja Sveučilišta u Zadru. Predsjednik nije mogao zaobići pitanja o krivotvorenim putovnicama, Petrokemiji te navodnom slučaju pedofilije u Bibinju.

Josipović se jutros sastao s predstavnicima županijske i gradske vlasti na kojem su ga, kako je i sam rekao, informirali o stanju u zadarskom gospodarstvu. Istaknuo je kako ga raduje činjenica da u zadarskoj županiji nezaposlenost nije rasla, dok zaposlenost nije padala.

"Zadarska županija ima dobru perspektivu"

"Ovdje je nekoliko važnih projekata koji su u provedbi. Ono što je vrlo zanimljivo su energetski projekti, vjetroelektrane. Nadalje, informiran sam o projektu širenja Zračna luke. To je za turizam i za cijelo gospodarstvo iznimno važan projekt. Zadarska županija ima vrlo dobru perspektivu i nadam se da će svi ovi projekti biti u jednom razumnom, što bržem roku dovršeni. Time bi se zajamčio gospodarski razvoj i otklonili efekti krize", rekao je Josipović.

"Prošlo je vrijeme kada su kriminalci bolje surađivali nego države"

Predsjednik nije mogao izbjeći niti novinarska pitanja vezana za nedavna uhićenja krivotvoritelja putovnica. Na pitanje je li Hrvatska postala meka i utočište za kriminalce iz regije, predsjednik odgovara.

"Kada je riječ o neospornoj činjenici da je Hrvatska dugo vremena bila određeno utočište za kriminal iz regije, onda podsjećam na to da je politika koju zagovaram upravo suradnja s državama u regiji na otkrivanju organiziranog i transnacionalnog kriminala. Od kada je uspostavljena dobra suradnja sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom pa i s Crnom Gorom rezultati su vidljivi. Prošlo je vrijeme kada su kriminalci bolje surađivali nego države", istaknuo je predsjednik Josipović.

"Najvažnije je sačuvati strateške resurse i prirodna kulturna bogatstva"


Najaktualnije pitanje hrvatskog gospodarstva svakako je i prodaja naše jedine tvornice umjetnih gnojiva, kutinske Petrokemije.

"Da li nešto prodati ili ne to je ocjena koju treba donijeti Vlada s obzirom na stanje ne samo državnih financija nego i mogućnosti da se određena tvrtka razvija vlastitom akumulacijom. U onim slučajevima u kojima nemamo dovoljno novaca da određena tvrtka napreduje onda treba razmišljati o stranim investitorima. Ne bih apriori govorio o niti jednoj tvrtki posebno i vjerujem da će Vlada učiniti najbolje u interesu hrvatskog gospodarstva. Ono što je najvažnije sačuvati su strateški resursi i prirodna kulturna bogatstva", kaže Josipović.

"Zastara za zlostavljanje djeteta treba biti vrlo duga"

Josipović je komentirao i nedavni pedofilski skandal u Bibinjama koji je potresao zadarsku javnost. Zbog sumnje da se taj eventualni zločin neće procesuirati jest i činjenica da je nastupila zastara. Treba li mijenjati kazneni zakon kako takvi teški zločini ne bi izbjegli pravdi zbog zastare, predsjednik odgovara:

"Kazneno pravo ima svoja načela i zasigurno samo najteža kaznena djela ne zastarjevaju, druga po opće usvojenoj doktrini kaznenog prava zastarjevaju samo je pitanje u kojim rokovima. Za djelo o kojem vi govorite koje je vrlo teško djelo protiv osobe, protiv djeteta ti zastarni rokovi trebaju biti vrlo dugi", zaključio je Josipović.

Pročitajte više