Josipović: SOA nije pratila Linića, za policiju i DORH nisam nadležan

Foto: FAH

DETALJE izvješća SOA-e i izvanrednog nadzora i o tome je li bilo nedozvoljenog nadzora nad bivšim ministrom financija Slavkom Linićem danas je otkrio predsjednik Ivo Josipović.

"Pressica je sazvana da bih javnost obavijestio o nalazima nadležnih državnih tijela povodom optužbi Linića da ga službe špijuniraju prate i kontroliraju te da je to naređeno od strane Vlade RH. Osobno sam odmah smatrao da je riječ o teškoj optužbi koja se odmah mora raščistiti. U tom smislu dobio sam očitovanje od SOA-e koja je u jednom kratkom izvješću rekla kako gospodin Linić i članovi njegove obitelji nisu bili predmet bilo kakve obrade", kazao je Josipović.

Zatražen i dodatni nadzor

"No, to nije bilo dovoljno. Pa sam zatražio dodatni nadzor. I u tom dodatnom nadzoru stajalo je da nije bilo nadzora nad Linićem", tvrdi Josipović.

"Ured SOA-e je proveo temeljitu istragu i razgovarao s 20 voditelja u SOA-u, izvršio je uvid u baze podataka i svu SOA-inu komunikaciju i utvrđeno je da nije bilo postupanja prema Liniću. Utvrđeno je da se u bazi nalaze stari dokumenti u kojima se spominje ime Slavka Linića, radi se o sigurnosnoj provjeri samog gospodina Linića, što je sukladno Zakonu za poziciju na kojoj je bio. Bilo je riječi o prijetnji koju je putem Facebooka dobio Linić i koju su poslije nadležna državna tijela raščišćavali. Također, spominje se u kontekstu nekih osoba koje su bile pod nadzorom i koje su komentirale njegove postupke. Također, proveden je nadzor u OTC-u, i tu se utvrdilo da nije bilo ni od strane SOA ni od strane drugih postupanja prema Liniću. Ova analiza ne obuhvaća djelovanje Državnog odvjetništva i policije. Ne obuhvaća eventualne mjere traženja ispisa telefonskih poziva", rekao je Josipović.

"Nedvojbeno je utvrđeno da postupanja prema Liniću od strane SOA-e nije bilo", ustvrdio je Josipović.

"S obzirom da je utvrđeno da je Linić sve izmislio, koje posljedice može očekivati?", pitao je novinar Josipovića.  "Rekao sam sve, ne bih o tome što bi bilo kad bi bilo", rekao je Josipović.

"Ovo izvješće ne obuhvaća zakonske aktivnosti PN Uskoka, za to nisam ja nadležan, ja sam zadužen za SOA, pitanje djelovanja PN Uskoka treba raščistiti s nadležnim tijelima, pretpostavljam da će se time baviti DORH. Ovo izvješće nije se bavilo pitanjem Ine", odgovorio je Josipović na pitanje novinara.

"Sjednica VNS-a će se sazvati jer moramo usvojiti godišnje izvješće i još neke dokumente, isto tako postoji i tema zapošljavanja u državnim službama", rekao je Josipović.

Kako je procurilo izvješće?

"Ono nije bilo tajno izvješće, dakle nije procurilo. Nije došlo ni do kakve povrede tajnosti", tvrdi Josipović.

Iz Uskoka su jučer priopćili kako su zatražili kriminalističko istraživanje Linićevih navoda.

"Nakon obraćanja javnosti bivšeg ministra financija Slavka Linića na konferenciji za novinare održanoj 29. svibnja 2014. USKOK je, u okviru svojih ovlasti, poduzeo sve potrebne radnje radi provjere njegovih navoda. Tako je od nadležnih državnih tijela zatražena žurna dostava cjelokupne dokumentacije o svim slučajevima koji su spomenuti u javnim nastupima, dok je od policije zatraženo provođenje kriminalističkog istraživanja.", priopćili su iz Uskoka.

Linić optužio premijera

Podsjetimo, Linić je nakon što ga je Milanović potjerao iz Banskih dvora najavio osvetu. "Sve ću reći nakon EU izbora", rekao je i četiri dana nakon izbora održao press konferenciju. Sat vremena secirao je Milanovića i njegove postupke, spominjao njegovog brata i prijatelje. Ustvrdio je da je njegova smjena rezultat premijerove "medijske spletke" kako bi ga se proglasilo kriminalcem i brzopotezno smijenilo, odnosno da bi Milanović zaštitio članove svoje obitelji, prijatelje i parcijalne interese jednog interesnog kruga, zanemarujući pri tom državne interese.

U kasnijim medijskim istupima Linić je izrazio uvjerenost da Milanović koristi sigurnosno-obavještajni sustav kako bi ga uhodio s krajnjim ciljem da ga uhiti. U jednom istupu se "ispravio" i rekao da ga je policija nadzirala jer su se policajci legitimirali njegovim prijateljima.

Svi upleteni demantirali su Linićeve navode. 

Pročitajte više